Szczęściarze, spędzający weekendy w ogrodzie czy na działce, rozpoczynają sezon na grillowanie. Do kiełbasek czy warzyw z rusztu nie może zabraknąć równie aromatycznego wina.
Najlepszy aperitif do grilla.
Mięso z grilla nie należy do najszybszych dań. Dlatego dobrze mieć pod ręką schłodzoną butelkę
lekkiego białego wina. Doskonale w tej roli sprawdzą się młode wina w rodzajuChardonnay.
The New Land Chardonnay z Nowej Zelandii to soczyście owocowe wino, przyjemne i łatwe w piciu. Popijając ten orzeźwiający trunek, nawet nie zauważysz, kiedy potrawy z grilla będą gotowe.
Wino do czerwonego mięsa z grilla.
Do grillowanych mięs dobierz czerwone wino o zdecydowanym charakterze. Kiełbaski będą wybornie smakować w towarzystwie wytrawnego Sangiovese. Pikanteria wielokrotnie nagradzanego wina tego szczepu The Hedonist Sangiovese podkreśli dymne aromaty dań z grilla.
Natomiast karczek czy stek to towarzystwo dla Malbeca. Argentyński SOL DE MAYO Malbec jest stworzony do wydobycia z mięsa tego, co najlepsze. Soczystość czarnych owoców i dymne nuty tworzą duet nie do zapomnienia.
Wino do ryby z grilla.
Mięso o niskiej zawartości tłuszczu z kolei łączy się lepiej z rześkim białym winem.
Świetnym przykładem jest WHITE CLIFF Sauvignon Blanc. Cytrusowo-mineralny bukiet wyśmienicie podbija smak ryby. To też wymarzone wino do picia w cieplejsze dni dzieki swoim orzeźwiającym właściwościom.
Jeśli planujesz podać pstrąga czy okonia, zaopatrz się w Rieslinga. Szczególnie polecamy Cave De Turckheim Riesling Tradition ze względu na ciekawy bukiet z nutami grejpfruta.
Z kolei grillowany łosoś to raczej zadanie dla Chardonnay. Wyraziste cytrusowe nuty i długotrwały finisz Capaca Chardonnay mogą konkurować nawet z rybą o tak intensywnym smaku jak łosoś.
Wino do warzyw z grilla.
Na wegetariańskiego grilla zaopatrz się w wytrawne wino różowe. Jest lżejsze od czerwonego, co docenisz podczas upału. IL MAESTRO Rose zapewni doskonałe tło do grillowanych szparagów, cukinii, papryki, czy bakłażana. Aromaty truskawek i miękkie taniny to gwarancja długotrwałego orzeźwienia.
Wino do sera z grilla.
Doskonałym pomysłem na przekąskę z grilla jest halloumi. Grillowany ser podaj skropiony cytryną, ale wino do niego nie powinno być nazbyt kwaśne. Śródziemnomorski charakter sera współgra z czerwonym aksamitnym winem. Idealnie w tej roli sprawdzi się ekologiczne MUSSO DE CASA ROJO Pinot Noir.
Wino do owoców z grilla.
Jeżeli masz chęć wypróbować grillowanego owocowego deseru, zaproponuj do niego półsłodkiego Muscata. Polecane w tym zestawieniu jest Mezzek Chardonnay & Muscat Semi Sweet, które zachwyci Cię oryginalnymi nutami dojrzałego ananasa i kwiatów.