Chcesz sprawić, że gorzka kawa zamieni się w słodki deser? Przygotowanie pobudzającego napoju w wersji wiedeńskiej może być idealną propozycją dla Ciebie. Sprawdź, czym dokładnie charakteryzuje się esencja i dowiedz się, w jaki sposób przygotować ją we własnym zaciszu domowym.
Kawa po wiedeńsku – połączenie klasycznego espresso i pysznej czekolady!
Kawa po wiedeńsku powstała na skutek chęci urozmaicenia gorzkiego napoju pobudzającego, który nie każdemu przypada do gustu. Jak sama nazwa wskazuje, początki słodkiej esencji zawdzięcza się mieszkańcom Wiednia, którzy zdecydowali się na zamianę klasycznego, cierpkiego w smaku espresso na napój z delikatną nutą słodyczy. Kawa po wiedeńsku przygotowywana jest bowiem na bazie pobudzającej esencji oraz czekolady. Pomimo tego, że propozycja ta jest idealnym sposobem na stworzenie wyjątkowo pysznego deseru, jej przyrządzenie jest bardzo proste i szybkie. Deser może stanowić bardzo ciekawą opcję w menu lokalnej kawiarni lub stać się częścią przyjęcia urodzinowego organizowanego w zaciszu domowym.
Jakie są rodzaje kawy po wiedeńsku?
W zależności od tego, w jaki sposób przygotowywana jest kawa po wiedeńsku, wyróżnia się jej dwa rodzaje. Warto się z nimi zapoznać, tak aby serwując gościom deser, móc ich zaskoczyć nie tylko smakiem i aromatem napoju, ale również znajomością jego prawidłowej nazwy. Wersja Einspänner podawana jest na bazie podwójnego espresso, czekolady oraz bitej śmietany, natomiast podstawą kawy wiedeńskiej Franziskaner jest czarne americano. Biorąc pod uwagę obie wersje, pierwsza z nich z pewnością będzie bardziej wyrazista w smaku, druga natomiast przypadnie do gustu miłośnikom delikatniejszych odmian napojów pobudzających. Oba warianty można urozmaicać o inne ciekawe dodatki takie, jak:
- mleko,
- miód,
- cynamon,
- cukier,
- kakao.
Kawa wiedeńska – jak ją zrobić?
Kawa wiedeńska powinna być przygotowana na idealnie wyważonej bazie napoju pobudzającego, do którego zaparzenia wykorzystano wysokiej jakości ziarna. Najlepiej wybrać mieszankę, która charakteryzuje się czekoladowymi bądź orzechowymi nutami. Takie wersje produktów można znaleźć na przykład w sklepie internetowym Cafe Silesia. W ofercie sklepu znajdują się również wysokiej jakości urządzenia, które umożliwiają przygotowywanie czarnego espresso lub klasycznego americano. Do tego można wykorzystać zarówno ekspres, jak i manualną kawiarkę. W trakcie przygotowywania kawy po wiedeńsku warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji poszczególnych produktów. Do stworzenia najbardziej podstawowej wersji napoju należy wykorzystać:
- 60 ml mleka,
- 3-4 kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady,
- świeżo parzona kawa mielona,
- łyżeczkę cukru lub miodu,
- bitą śmietanę.
Czekoladę z cukrem rozpuszcza się w podgrzanym mleku. Aby dodatkowo wzmocnić słodki smak napoju, można wsypać do niego łyżeczkę kakao i cynamonu. Po dokładnym połączeniu się składników napój należy przelać do przygotowanej wcześniej kawy. Całość warto udekorować syropem czekoladowym polanym na wierzch białej chmurki w postaci bitej śmietany.