Jak nie jeść sushi? 6 najczęściej popełnianych błędów

sushi wp

Sushi to japoński przysmak kulinarny, który zyskał popularność na całym świecie – również w Polsce. Wiele osób początkujących z daniem nie wie, jakie są zasady jedzenia sushi. Czasami prowadzi to do zabawnych, innym razem mniej przyjemnych sytuacji. Sprawdź, jakie są najczęstsze błędy przy jedzeniu sushi.

Błąd 1: Mieszanie wasabi z sosem sojowym

To jeden z największych błędów, jakie można popełnić, jedząc sushi. Dla początkujących to cenna informacja, dzięki której unikną faux-pas w Japonii lub polskiej restauracji serwującej sushi. Jeśli chcesz wydobyć nieco ostrzejszy smak, powinieneś nałożyć wasabi bezpośrednio na kawałek sushi. Jeśli wolisz danie w łagodniejszej wersji, nałóż tylko odrobinę wasabi na rybę. Gdy dodasz wasabi do sosu sojowego, doprowadzi to do utraty aromatu składników i zmiany smaku sushi.

Błąd 2: Jedzenie sushi kilkoma kęsami

Zastanawiasz się, jak jeść sushi? Na pewno nie w kilku gryzach. Danie wymyślono w taki sposób, aby można było jeść je na raz, jednym kęsem. Jeśli podzielisz kawałek sushi na mniejsze części, nie tylko popsujesz jego wygląd, ale też smak i harmonię. Sushi powinno się zjadać naraz, w jednym kawałku. Tylko w ten sposób można docenić kombinację smaków stworzoną przez sushi masterów. To bardzo ważne zwłaszcza w przypadku np. nigiri, gdzie składników jest niewiele.

Błąd 3: Nieprawidłowe używanie pałeczek

Wiele początkujących osób zastanawia się, jak poprawnie jeść sushi. Używanie pałeczek wydaje się proste, jednak może sprawić wiele trudności. W Polsce wciąż uczymy się prawidłowego jedzenia sushi pałeczkami. Jak jeść, żeby nie narobić sobie wstydu w restauracji? Złap je delikatnie pośrodku długości. Należy używać obu końców pałeczek – cieńszą jemy, a grubszą nakładamy kawałki ze wspólnego talerza.

Pod żadnym pozorem nie nabijaj sushi na pałeczki. Odkładaj je równolegle na talerzu w trakcie przerwy (nigdy ich nie krzyżuj) i nie baw się nimi przy stole – to niegrzeczne. Jeśli jedzenie będzie ci sprawiać trudność, możesz zjeść sushi ręką – zwłaszcza nigiri lub sashimi. Nie ma w tym nic niepoprawnego, ponieważ tradycyjny sposób jedzenia sushi dopuszcza używanie rąk.

Błąd 4: Maczanie całego kawałka sushi w sosie sojowym

W sosie sojowym powinno się maczać wyłącznie rybę lub górną część kawałka. Nie powinno się zanurzać w nim ryżu, ponieważ sushi rozmoknie i się rozpadnie. Przez to danie nie będzie smakować, tak jak powinno. Jeśli chcesz zjeść japoński przysmak prawidłowo, pamiętaj o zanurzeniu w sosie sojowym wyłącznie ryby i nienarażaniu ryżu na przesiąknięcie nim.

Błąd 5: Nieprzejmowanie się temperaturą sushi

Temperatura sushi ma duże znaczenie dla smaku i konsystencji zarówno ryżu, jak i ryby. Trzymanie dania zbyt długo w dłoniach czy za długie namaczanie w sosie sojowym może zmienić strukturę ryby. Ryż może też zrobić się przez to twardy i chłodny.

Pamiętaj, że sushi przechowywane w lodówce przed podaniem może stracić swój charakterystyczny smak. Właśnie dlatego warto szukać miejsc, które specjalizują się w przyrządzaniu świeżego sushi. Warszawa to punkt na mapie Polski, gdzie znajdziesz wiele ciekawych restauracji serwujących sushi. W takich lokalach na pewno pokażą ci, jak profesjonalnie wyglądają etapy jedzenia sushi.

Błąd 6: Jedzenie imbiru razem z sushi

Marynowany imbir stanowi ważny element japońskiej kuchni. Pełni też istotną funkcję podczas jedzenia sushi. Niestety, wiele osób spożywa go razem z sushi. Tymczasem imbir służy wyłącznie do oczyszczania podniebienia między kolejnym kawałkami, aby wyostrzyć ich smak. Spożywanie sushi razem z imbirem zniekształca smak ryby i ryżu. Ostatecznie zakłócić może całą kompozycję smakową. Właśnie dlatego imbir powinno się jeść między różnymi rodzajami sushi, aby przygotować podniebienie na kolejne doznania kulinarne.

Restuaracja sushi – doskonałe miejsce na naukę

Najczęstsze błędy w jedzeniu sushi naprawdę mogą zdarzyć się każdemu. Jeśli chcesz ich jednak uniknąć, wybierz się do restauracji premium sushi np. Sushi Zushi w Warszawie na Żurawiej lub na Sadybie. Kompozycje przygotowywane przez sushi masterów zachwycą cię wyglądem i smakiem. Wszystko dzięki profesjonalnej wiedzy i świeżym składnikom najwyższej jakości.

Wyszkolony personel pokaże ci, w jaki sposób prawidłowo jeść sushi. W tym miejscu nie tylko odkryjesz nietypowe połączenia smaków, ale też dowiesz się, jak nie jeść sushi i nie popełniać faux-pas.

Polecane:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *