Jak łatwo zaplanować zdrowe posiłki?

Zdrowe odżywianie to podstawa zrównoważonego rozwoju, jednak łatwo można zejść z raz obranej drogi, gdy brak nam właściwego planu. Planowanie posiłków jest kluczem do sukcesu – pozwala nam wyeliminować momenty, w których dopada nas głód, a my nie mamy nic zdrowego pod ręką.

Planowanie własnego jadłospisu może przynieść jednym mniej, a drugim nieco więcej kłopotów. Dobrą alternatywą dla osób chcących dbać o linię i szukających zdrowych alternatyw, jest dieta pudełkowa. Dzięki takiemu cateringowi, dostarczane nam są pod drzwi posiłki wysokiej jakości, opracowane pod okiem ekspertów i stworzone z myślą o zdrowym trybie życia i dobrym smaku. Dietę pudełkową możemy dopasować do naszych indywidualnych wymagań zdrowotnych czy treningowych, a także upodobań kulinarnych. Przy każdym posiłku znajdziemy rozpiskę kaloryczną oraz informacje na temat składników i minerałów, które zawiera danie, co sprawi, że łatwo będzie nam utrzymać kontrolę nad tym, co jemy.

Jeśli jednak wolisz zdecydować się na własne gotowanie, oto kilka wskazówek, jak łatwo zaplanować swoje posiłki, by trzymać się diety i cieszyć się różnorodnością smaków.

1. Wybierz określoną porę, w której tworzysz swój jadłospis

Z reguły nowe nawyki wdraża się poprzez powtarzalność, więc aby uniknąć jednorazowych zrywów, wybierz sobie jeden dzień w tygodniu i konkretną godzinę, w której siadasz z kartką papieru czy komputerem i rozplanowujesz swoje posiłki. Ustalenie konkretnego dnia i pory pozwoli ci osiągnąć większą systematyczność, a co za tym idzie, ułatwi znacznie planowanie.

2. Określ swoje potrzeby i priorytety

Najczęściej, spotkamy się z tym, że posiłki planuje się na cały tydzień i taka forma ma wiele zalet. Tydzień jest jednostką czasu, którą łatwo nam objąć w wyobraźni i stworzyć jadłospis oraz zaopatrzenie na taki czas. Dodatkowo, z reguły wiemy, jakie mamy plany na następny tydzień, co pozwoli nam określić, kiedy jemy w domu, a kiedy wychodzimy na miasto, kiedy będziemy pracować z domu, a kiedy wybieramy się do biura. Takie planowanie ułatwi sprawę – widzimy, jakie są nasze potrzeby i to pod nie tworzymy jadłospis.

3. Stwórz listę dań i produktów

Ten krok jest prawie najtrudniejszy, jednak bez niego nie pójdziemy dalej. Możemy kierować się jadłospisem, który opracował z nami dietetyk czy lekarz, możemy także skorzystać ze skarbnicy przepisów w internecie. Dania dietetyczne znajdziemy w naprawdę ciekawych i smacznych odsłonach! Przy tworzeniu listy zakupów, warto zrobić krótki remanent i sprawdzić, jakie produkty mamy już u siebie w domu.

4. Gotowanie

Gotowanie możesz rozłożyć sobie na kilka sesji, jednak pamiętaj, że nie ma konieczności przygotowywania wszystkich posiłków na dany dzień tego właśnie dnia. Często możesz przygotować dania lub półprodukty z wyprzedzeniem (na przykład zrobić klika lunch boxów do pracy i trzymać je w lodówce), tak aby jak najbardziej ułatwić sobie cały proces.

Planowanie i gotowanie posiłków dietetycznych może być świetne i proste! Wypróbuj nasze sposoby lub skorzystaj na próbę z diety pudełkowej.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *