Zdrowa żywność to bezkonkurencyjne lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Jagody acai, znane jako „superfoods”, zamieszały w świecie medycyny i zdrowego odżywiania. Zawierają prawdziwą bombę witamin, minerałów, aminokwasów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Poznaj 10 korzystnych właściwości zdrowotnych jagód acai.
Co to są jagody acai?
Owoc eterpy warzywnej pochodzący z dzikich lasów deszczowych Ameryki Południowej został rozpowszechniony w całej strefie międzyzwrotnikowej, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym korzystnym dla człowieka. Pierwotnie jagody acai były wykorzystywane przez plemienia amazońskie w leczeniu biegunek, a przez plemiona peruwiańskie w celu obniżenia wysokiej temperatury ciała.
Jagody acai rosną w środku dżungli na wysokich nawet do 20 metrów palmach brazylijskich. Ich wysoka cena i trudna dostępność są związane z rzadkim występowaniem. Więcej na temat pochodzenia i niezwykłych właściwości jagód acai przeczytasz tutaj: https://optymalnewybory.pl/jagody-acai-wlasciwosci-zdrowotne-i-dzialanie/.
Popularność jagód acai związana jest przede wszystkim z wyjątkowymi właściwościami leczniczymi, energetycznymi i odżywczymi. W końcu nie bez powodu nazywane są cudem odżywczym. Ich wyjątkowość tłumaczy także pierwsze miejsce w rankingu Ten Best Superfoods.
Zdrowotne właściwości jagód acai
Jagody acai skrywają w sobie niezwykle dużą ilość witamin, antyoksydantów i energii niezbędnej dla organizmu człowieka. Oto 10 właściwości, które przemawiają za ich wdrożeniem do codziennej diety.
- Odchudzanie – jagody acai są znane jako środek na odchudzanie, a także cudowne antidotum na starzenie. Zapewniają uczucie sytości, dzięki dużej zawartości błonnika, mimo niewielkiej kaloryczności (80 kcal w 100g).
- Profilaktyka serca – zawartość kwasów tłuszczowych w jagodzie acai jest porównywalna do oliwy z oliwek. Spośród 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególną uwagę zwracają kwasy Omega 6 i 9, które regulują poziom cholesterolu we krwi.
- Oczyszczenia organizmu – eliminacja toksyn z organizmu.
- Poprawiają odporność – ich jedzenie wpływa na redukcję przeziębień. W ciemnofioletowych jagodach dostarczamy organizmowi solidną dawkę witamin. Są prawdziwymi bombami odżywczymi – zawierają witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Poza tym w owocach są cenne minerały: magnez, wapń, fosfor, potas, cynk i miedź.
- Regulują poziom cukrów.
- Opóźniają proces starzenia – to prawdziwa bomba antyoksydantów, która pomaga zachować młodość na dłużej. Antyoksydanty zawarte w jagodach acai neutralizują wolne rodniki.
- Poprawiają funkcjonowanie seksualne.
- Zdrowy układ krążenia – duża zawartość polifenoli korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Ułatwiają przepływ krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów.
- Wzmocnienie i pobudzenie organizmu – duża dawka energii.
- Poprawiają wzrok
Warto zauważyć, iż jagody acai właściwie nie powodują żadnych skutków ubocznych. Przy nadmiernym spożyciu mogą przyczynić się do dolegliwości żołądkowo-jelitowych (wzdęcia, biegunka) lub reakcji alergicznych ( wysypka na skórze lub trudności w oddychaniu).