Spotkania w gronie rodziny lub znajomych są świetnym sposobem spędzania wolnego popołudnia. Podejmowanie gości oznacza jednak sporo pracy w kuchni – przygotowanie przekąsek i posiłków to wielogodzinny rytuał. Jak zaskoczyć przybyłych gustowną zastawą stołu i pięknie podanymi daniami? Są na to sposoby, które nie nadwyrężają domowego budżetu i nie wymagają perfekcyjnych umiejętności kulinarnych.
Nowy wymiar jedzenia
Grill w sobotnie popołudnie czy niewielkie przyjęcie w domu na okoliczność baby shower – każda z takich okazji kojarzy się z pysznymi i pięknie wyglądającymi przekąskami. Jak wyeksponować warstwowy deser czy wytrawne koreczki, aby goście jedli także oczami? Z pomocą przychodzą fingerfood pojemniki, które zrewolucjonizowały sposób spożywania przekąsek.
„Finger food” to zwrot pochodzący z języka angielskiego i oznaczający żywność jedzoną palcami. Ta forma spożywania posiłków jest popularna głównie w krajach azjatyckich i w Afryce, w Europie zaś odnosi się przede wszystkim do przekąsek. Głównym założeniem jest serwowanie niewielkich porcji jedzenia w sam raz na jeden kęs. Taki trend błyskawicznie rozprzestrzenił się po krajach europejskich, zyskując uznanie dzięki wdzięcznej formie podania żywności.
Wielozadaniowe pojemniki fingerfood
Dlaczego serwowanie niewielkich pudełek ze smaczną zawartością stało się tak popularne? Przemówiły za tym przede wszystkim kwestie praktyczne – fingerfood pojemniki są jednorazowe, co ogranicza zużycie wody przeznaczonej do zmywania. Produkty wykonywane są z wysokiej jakości polistyrenu o krystalicznej barwie, dzięki czemu żywność umieszczona wewnątrz prezentuje się nadzwyczaj wytwornie. Nie tylko desery eksponują swoją zawartość, zachęcając do degustacji, ale i wytrawne przekąski czy sałatki. Ułożone precyzyjnie jedna obok drugiej tworzą naprawdę efektowną kompozycję na każdym stole.
Rodzaje pojemników do przekąsek
Rosnąca popularność serwowania miniporcji sprawiła, że na rynku wciąż pojawiają się dedykowane pojemniki o różnych kształtach. Dzięki temu kulinarni twórcy mają swobodę kompozycji i ogromne pole do popisu swoich kuchennych umiejętności. W sprzedaży są zatem przezroczyste fingerfood pojemniki w kształcie kwadratu ze zwężaną ku dołowi podstawą, kubki degustacyjne, rożki, pucharki czy kubki okrągłe. Ponadto oferta rozszerza się o różnej długości patyczki, znakomite do serwowania koreczków czy miniszaszłyków z owoców, warzyw, mięs oraz serów. To przemyślany sposób na przygotowanie eleganckiego stołu na spotkania rodzinne lub towarzyskie.
Uznanie wśród gości
Pojemniki typu fingerfood są małe, estetyczne i poręczne. Coraz częściej widuje się je na przyjęciach, gdzie znajduje się szwedzki stół lub bufet, a sposób podania kolejnych pozycji z menu zależy wyłącznie od wyobraźni kucharza. Kompozycja słodkich i słonych deserów, a także przekąsek podawanych na ciepło lub zimno robi świetne wrażenie na gościach. Pojemniki są niedrogie i bardzo efektowne, a zaserwowana w nich żywność prezentuje się nadzwyczaj nowocześnie.