Gustowne przyjęcie niewielkim kosztem – jak to zorganizować?

Gustowne przyjęcie niewielkim kosztem – zobacz jak to zorganizować

Spotkania w gronie rodziny lub znajomych są świetnym sposobem spędzania wolnego popołudnia. Podejmowanie gości oznacza jednak sporo pracy w kuchni – przygotowanie przekąsek i posiłków to wielogodzinny rytuał. Jak zaskoczyć przybyłych gustowną zastawą stołu i pięknie podanymi daniami? Są na to sposoby, które nie nadwyrężają domowego budżetu i nie wymagają perfekcyjnych umiejętności kulinarnych.

Nowy wymiar jedzenia

Grill w sobotnie popołudnie czy niewielkie przyjęcie w domu na okoliczność baby shower – każda z takich okazji kojarzy się z pysznymi i pięknie wyglądającymi przekąskami. Jak wyeksponować warstwowy deser czy wytrawne koreczki, aby goście jedli także oczami? Z pomocą przychodzą fingerfood pojemniki, które zrewolucjonizowały sposób spożywania przekąsek.

Zobacz także:  Atelier LUKS & Pop-Up Store Grand Opening

„Finger food” to zwrot pochodzący z języka angielskiego i oznaczający żywność jedzoną palcami. Ta forma spożywania posiłków jest popularna głównie w krajach azjatyckich i w Afryce, w Europie zaś odnosi się przede wszystkim do przekąsek. Głównym założeniem jest serwowanie niewielkich porcji jedzenia w sam raz na jeden kęs. Taki trend błyskawicznie rozprzestrzenił się po krajach europejskich, zyskując uznanie dzięki wdzięcznej formie podania żywności.

Gustowne przyjęcie niewielkim kosztem – podpowiadamy jak to zorganizować

Wielozadaniowe pojemniki fingerfood

Dlaczego serwowanie niewielkich pudełek ze smaczną zawartością stało się tak popularne? Przemówiły za tym przede wszystkim kwestie praktyczne – fingerfood pojemniki są jednorazowe, co ogranicza zużycie wody przeznaczonej do zmywania. Produkty wykonywane są z wysokiej jakości polistyrenu o krystalicznej barwie, dzięki czemu żywność umieszczona wewnątrz prezentuje się nadzwyczaj wytwornie. Nie tylko desery eksponują swoją zawartość, zachęcając do degustacji, ale i wytrawne przekąski czy sałatki. Ułożone precyzyjnie jedna obok drugiej tworzą naprawdę efektowną kompozycję na każdym stole.

Zobacz także:  3 proste kroki do uporządkowania przestrzeni wokół siebie

Rodzaje pojemników do przekąsek

Rosnąca popularność serwowania miniporcji sprawiła, że na rynku wciąż pojawiają się dedykowane pojemniki o różnych kształtach. Dzięki temu kulinarni twórcy mają swobodę kompozycji i ogromne pole do popisu swoich kuchennych umiejętności. W sprzedaży są zatem przezroczyste fingerfood pojemniki w kształcie kwadratu ze zwężaną ku dołowi podstawą, kubki degustacyjne, rożki, pucharki czy kubki okrągłe. Ponadto oferta rozszerza się o różnej długości patyczki, znakomite do serwowania koreczków czy miniszaszłyków z owoców, warzyw, mięs oraz serów. To przemyślany sposób na przygotowanie eleganckiego stołu na spotkania rodzinne lub towarzyskie.

Zobacz także:  Gdzie wybrać się w Warszawie z dziećmi – atrakcje ze zwierzętami

Uznanie wśród gości

Pojemniki typu fingerfood są małe, estetyczne i poręczne. Coraz częściej widuje się je na przyjęciach, gdzie znajduje się szwedzki stół lub bufet, a sposób podania kolejnych pozycji z menu zależy wyłącznie od wyobraźni kucharza. Kompozycja słodkich i słonych deserów, a także przekąsek podawanych na ciepło lub zimno robi świetne wrażenie na gościach. Pojemniki są niedrogie i bardzo efektowne, a zaserwowana w nich żywność prezentuje się nadzwyczaj nowocześnie.


Podziel się

Archiwum magazynu