Dlaczego właściwa dieta przy chemioterapii jest tak ważna?

Odpowiednia dieta przy chemioterapii jest jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na powodzenie w leczeniu raka na każdym jego etapie. Z tego względu niezwykle istotne jest to, by optymalną, właściwą dietę wprowadzić jak najszybciej. Jak powinno wyglądać odżywianie u osoby chorej na nowotwór?

Jaka dieta przy chemii?

Jak się okazuje, duża liczba pacjentów z nowotworem jest w stanie znacznego niedożywienia już w momencie zdiagnozowania choroby. Postęp choroby jedynie pogłębia ten problem. Tymczasem właściwa dieta, indywidualnie dopasowana do pacjenta pozwala na utrzymanie właściwej masy ciała i zapobieganie powstawaniu niedoborów składników odżywczych. Co istotne, dzięki niej możliwe jest także zminimalizowanie skutków ubocznych chemioterapii.

Zobacz także:  Chudniesz? To może być objaw choroby

Chemioterapia, choć często jest konieczna, osłabia organizm i zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Nierzadko powoduje także zmniejszenie apetytu.

Z czego powinna się składać dieta przy chemii? Jeśli chodzi o chemioterapię białaczki dieta powinna składać się przede wszystkim z białka. Jest ono niezbędne dla regeneracji uszkodzonych tkanek, a także zapewnienia zwiększonej pracy układu immunologicznego. W związku z tym szacuje się, że pacjent onkologiczny ma o 20 proc. wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż osoba zdrowa. Wskazane jest więc spożywanie od 100 do 120 gramów białka dziennie. Wartościowe białko zawierają m.in. chude mleko, chude mięso, ryby, twaróg, jajka, a także przetwory zbożowe.

Zobacz także:  Avocado Sushi – kulinarna podróż w nieznane

Dieta przy chemioterapii powinna także zawierać odpowiednią ilość właściwych węglowodanów. Pozwalają one nie tylko zapewnić prawidłowy metabolizm białek, ale także dostarczyć niezbędnych dla neutralizacji wolnych rodników antyoksydantów.

Odżywianie w czasie chemii powinno także uwzględniać witaminy. Szczególnie istotne są witaminy C i E, a także cynk, selen, miedź, magnez, żelazo i beta-karoten.

Dieta przy chemioterapii chłoniaka, a także innych nowotworów wiąże się także z pewnymi wyrzeczeniami. Z jadłospisu należy wykluczyć takie produkty jak tłuste wędliny, konserwy, boczek, ser żółty, topiony, a także sery pleśniowe oraz potrawy smażone na tłuszczu, smalec i margaryny. Nie powinno się także spożywać tłustych gatunków mięs, alkoholu, kakao, czekolady, gazowanych napojów, placków ziemniaczanych, kotletów, krokietów. W diecie nie może się też znaleźć bigos, pizza, hamburgery, chipsy, frytki czy fasolka po bretońsku. Należy również wykluczyć ostre przyprawy takie jak pieprz, paprykę, chili, ocet, curry, musztardę, gałkę muszkatołową i nadmiar soli oraz unikać makaronów, grubych kasz, soczewicy, soi, fasoli i grochu.

Zobacz także:  Sauna w domu

Właściwy sposób żywienia przy chemioterapii pozwala nie tylko wzmocnić odporność, ale także zregenerować organizm. Dzięki odpowiedniej diecie możliwe jest wspieranie terapii i łatwiejsze odzyskanie sił po intensywnym leczeniu.

Na stronie fundacji DKMS znajdziesz sporo ciekawych tekstów o żywieniu https://www.dkms.pl/pl/zywienie


Podziel się

Archiwum magazynu