Dlaczego warto jeść płatki drożdżowe?
Niepozorne z wyglądu płatki drożdżowe to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B, minerałów oraz mikro- i makroskładników niezbędnych do zachowania zdrowia i urody. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów, wzmacnia odporność organizmu, dodaje energii oraz pozwala utrzymać prawidłowe funkcjonowanie i równowagę mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego.
Czym są płatki i jak powstają płatki drożdżowe nieaktywne?
Płatki drożdżowe nieaktywne to w pełni naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków produkt spożywczy oraz suplement diety. Dostarczają organizmowi kompleks witamin z grupy B (niezbędnych dla utrzymania zdrowej skóry oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), a także najważniejsze minerały i pełen zestaw aminokwasów egzogennych (których organizm nie potrafi samodzielnie zsyntezować) oraz dużą ilość białka i błonnika.
Płatki drożdżowe wytwarzane są ze świeżych drożdży, najczęściej gatunku Saccharomyces cerevisiae, hodowanych w ściśle kontrolowanych warunkach na pożywce z glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej. Po osiągnięciu odpowiedniej objętości drożdże są dezktywowane („zabijane”) za pomocą wysokiej temperatury. Pozbawia je to zdolności fermentacji, która mogłaby wywołać niepożądane „sensacje” w przewodzie pokarmowym. Końcowym etapem produkcji jest mycie, suszenie, zmielenie do postaci przypominającej bułkę tartą oraz pakowanie gotowego produktu.
Jakie są zalety jedzenia płatków drożdżowych?
Włączenie do diety i regularne spożywanie płatków drożdżowych nieaktywnych sprzyja poprawie i zachowaniu w dobrej kondycji naszej skóry oraz włosów, pomaga ustabilizować florę bakteryjną jelita cienkiego i grubego – minimalizując tym samym ryzyko nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych, takich jak wzdęcia, uczucie pełności czy odbijanie.
Wysoka koncentracja cennych składników sprawia, że jest to produkt o wysokiej wartości biologicznej, będący niezastąpionym elementem zdrowej diety. Regularnie spożywane płatki drożdżowe:
- działają immunomodulacyjne (stymulująco) na system odpornościowy organizmu – dzięki zawartości m.in. betaglukanu, trehalozy, glutationu. Z kolei zawartość selenu pomaga naprawiać uszkodzenia komórek.
- obniżają poziomu cholesterolu – przez obecność betaglukanu, będącego składnikiem błonnika pokarmowego.
- działają antybakteryjne i przeciwwirusowo – mogą wspomagać leczenie przewlekłych biegunek i wspomagać apetyt
- są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – zawierają kompletny zestaw aminokwasów egzogennych, niezbędnych „cegiełek” do budowy białek, których organizm nie jest w stanie samodzielnie zsyntetyzować. W tym kontekście spożycie płatków drożdżowych wskazane jest zwłaszcza dla wegetarian i wegan nie jedzących mięsa.
- wspomagają układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy i endokrynologiczny – przez obecność witaminy B1 (tiaminy).
- mają korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci – dzięki wysokiej zawartości witaminy B5 (kwasu pantotenowego) i B7 (biotyny) zmniejszają oznaki starzenia się skóry. Obecność witaminy B3 (niacyny) może być pomocna w leczeniu trądziku chronicznego.
Wielką zaletą płatków drożdżowych jest również zawartość cennych dla zdrowia minerałów, z których warto zwrócić uwagę zwłaszcza na:
Wykorzystanie płatków drożdżowych w kuchni
Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt przypominający wyglądem i konsystencją bułkę tartą, o lekko słonym, orzechowo-serowym smaku.
Można je wykorzystać m.in jako zdrowy zagęstnik i przyprawę do zup, kremów lub sosów. Płatki drożdżowe z powodzeniem zastępują tradycyjne kostki rosołowe i przyprawy typu „Maggi” – zawierające duże ilości soli i glutaminianu sodu. Doskonale sprawdzają się też jako smaczna posypka do kanapek, dodatek do pasztetów i past kanapkowych lub jako panierka, zamiast pozbawionej większych wartości odżywczych bułki tartej.
Kilka łyżek płatków drożdżowych, dodanych do jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki (także w połączeniu z owocami, miodem lub pełnoziarnistymi płatkami zbożowymi) sprawi, że otrzymamy szybki, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Osoby na diecie wegańskiej doceniają płatki drożdżowe jako zamiennik sera w pizzy lub tzw. wegański parmezan, po zmiksowaniu pół na pół z orzechami nerkowca lub migdałami.
Nieaktywne płatki drożdżowe to produkt niezbędny w kuchni każdej osoby pragnącej odżywiać się zdrowo i racjonalnie a ograniczeniem ich zastosowania jest tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia kulinarna.
Zobacz, jakie jeszcze inne otręby i płatki warto jeść, aby cieszyć się zdrowiem i urodą.