Dieta pudełkowa

Catering dietetyczny (czyli tzw. dieta pudełkowa) jest obecnie popularny z uwagi na  szybkie tempo życia społeczeństwa oraz chęć utrzymania zgrabnej sylwetki. W ostatnich latach nastąpiło również zwiększenie zainteresowania tematem własnego zdrowia oraz wpływu żywienia na jego stan. Niemało jest osób, którym problemy zdrowotne nie są obce – nietolerancje pokarmowe, insulinooporność czy otyłość zmuszają do zmiany diety.

Brak czasu oraz nierzadko umiejętności kulinarnych skłania wielu do korzystania z cateringu. Menu ma określoną kaloryczność, a przy wyborze optymalnego zestawu zazwyczaj pomaga dietetyk. Dieta pudełkowa bazuje na 3-5 posiłkach dziennie. I choć ma swoich zwolenników, to jednak nie zastąpi dania przygotowanego samodzielnie z produktów o znanej i starannie dobranej jakości.

Wady:

  • brak kontroli nad jakością produktów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków
  • zdarzają się w menu rzeczy, na które aktualnie nie mamy ochoty albo których w ogóle nie lubimy
  • często brak oferty dostosowanej do indywidualnych nietolerancji pokarmowych, wiążących się w wieloma eliminacjami
  • ekspozycja na xenoestrogeny pochodzące z plastikowych opakowań do przechowywania jedzenia, zwłaszcza jeśli służą do odgrzewania

Zalety:

  • wygoda, pojemniki z posiłkami na cały dzień zawsze w lodówce
  • kontrola nad kalorycznością menu
  • oszczędność czasu
  • urozmaicone menu
  • większa możliwość unikania podjadania, które często wynikało z nieprzygotowania posiłku
  • łatwiejsza kontrola nad regularnością posiłków

Jadłospis:

Śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem oraz pieczywem żytnim

150g twarożku

10g szczypiorku

2 kromki chleba żytniego

sól i pieprz do smaku

Chleb posmaruj twarożkiem, posyp siekanym szczypiorkiem i dopraw do smaku.

Lunch: zielone smoothie z bananem, jabłkiem i zieloną herbatą

1 szklanka herbaty zielonej

1 banan

1 jabłko bez gniazda nasiennego

Połącz składniki blenderem.

Obiad: sznycle z kurczaka w ziołach z kaszą gryczaną i gotowanym burakiem

1 filet z kurczaka (150 g)

sól i pieprz

łyżeczka masła klarowanego

sok z cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanych ziół (np. bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, kolendry)

50g kaszy gryczanej niepalonej

200g buraka gotowanego

Filet opłucz, osusz i pokrój na 4 mniejsze filety (grubą część przekrój w poprzek na pół). Rozbij tłuczkiem na grubość ok. 6-7 mm. Włóż do głębokiego talerza, dopraw solą, pieprzem, posyp drobno posiekanymi ziołami i natką, skrop 1 łyżką soku z cytryny i roztopionego masła klarowanego, wymieszaj. Mięso dokładnie obtocz w składnikach i odłóż na minimum pół godziny (lub do lodówki na dłużej). Rozgrzej patelnię grillową, połóż filety i grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podaj z tartymi buraczkami.

Kolacja: sałatka z suszonymi pomidorami i mozarellą

100g mieszanki liści sałat

1/2 awokado

65 g mini mozzarelli

5 kawałków suszonych pomidorów

1 łyżka orzeszków pinii zrumienionych na patelni

kilka liści bazylii

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sos vinegret

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki oliwy extra virgine

szczypta soli morskiej

świeżo zmielony czarny pieprz

Do poszatkowanej sałaty dodaj obrane i pokrojone w paski awokado, dopraw solą morską i pieprzem, wymieszaj. Dodaj mozzarellę, pokrojone suszone pomidorki, orzeszki pinii oraz bazylię. Polej sosem winegret (do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól i wymieszaj, dolej oliwę, mieszaj aż składniki się połączą, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem).


Autor: Wiktoria Kłos

Dietetyk kliniczny poradni dietetycznej Sports-Med. Swoją pracę opiera na holistycznym podejściu do człowieka na podstawie własnego doświadczenia i doświadczeniach swoich Pacjentów. Jest specjalistą w kształtowaniu kobiecej sylwetki i adresowaniu kwestii zdrowotnych dietą. Swoich pacjentów wspiera, motywuje. Specjalizuję się w odchudzaniu dorosłych, dzieci oraz zaburzeniach pracy układu pokarmowego, w tym sibo, candida, ibs, zjd.

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *