Dieta przy refluksie? O tych produktach mlecznych lepiej zapomnij

Dieta przy refluksie jest bardzo istotnym elementem zapobiegawczym. Wprowadzając niektóre produkty spożywcze i wyzbywając się złych nawyków żywieniowych, możesz skutecznie zmniejszyć ryzyko pojawienia się nieprzyjemnego pieczenia oraz cofania się treści żołądkowych do przełyku. Odpowiednio dobrana dieta dla osób z refluksem żołądka w niektórych przypadkach może doprowadzić do całkowitego zaniku objawów. O jakie produkty powinna być wzbogacona dieta chorego, a czego należy unikać?

Dieta dla osób z refluksem żołądka – czego unikać i jakich produktów mlecznych nie jeść?

Odpowiednio dobrana dieta może znacząco wpłynąć na ograniczenie objawów związanych z refluksem. Niestety, wiąże się to z bardzo skrupulatnym jej przestrzeganiem. Jeżeli chcesz na dobre pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, musisz wykluczyć ze swojego jadłospisu czekoladę oraz wyroby, w których widnieje ona jako składnik. To samo dotyczy ostrych oraz kwaśnych przypraw jak na przykład szczypiorek lub czosnek, które mogą wzmagać produkcje kwasu żołądkowego. Należy wystrzegać się wszelkich przetworzonych modyfikatorów smaku jak kostki bulionowe, przyprawy do zup, czy sosy w proszku. Jeżeli objawy się wzmagają, należy na jakiś czas również wykluczyć produkty z dużą zawartością błonnika.

Niewskazane dla osób zmagających się z refluksem jest mięso gęsi, kaczki, wieprzowina, tłuste ryby oraz baranina. Nie należy spożywać smażonych potraw. Również większość produktów mlecznych ma negatywny wpływ na samopoczucie chorego – tłuste mleko, śmietana i twaróg, żółty ser, serki topione, sery pleśniowe, to produkty, które należy wykreślić z jadłospisu. Niewskazane jest również spożywanie napojów gazowanych, kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu.

Co jeść i pić przy refluksie?

Dieta na refluks żołądkowo-przełykowy musi być lekkostrawna i złożona z produktów, które nie wymagają długiego i intensywnego trawienia. Dietetyk Michał Wrzosek mówi, że wystarczą małe modyfikacje w diecie i stylu życia, aby poprawić komfort osoby cierpiącej na refluks, możemy o tym przeczytać na jego stronie: https://michalwrzosek.pl/dieta/dieta-w-refluksie/.

Dietetycy i lekarze ostrzegają przed aktywnością fizyczną oraz pozycją leżącą w krótkim odstępie czasu po jedzeniu. Dozwolone produkty, które nie mają negatywnego wpływu na samopoczucie osoby chorej na refluks to: kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, a także chude ryby, wędliny z małą ilością tłuszczu i przypraw typu papryka, pieprz. Również niektóre produkty mleczne nie spotęgują objawów choroby – śmietana do 18%, twaróg chudy i półtłusty oraz jogurty.

Jakie owoce można jeść przy refluksie? Najważniejsze, by były one dojrzałe i soczyste. Bezwzględnie należy unikać owoców cytrusowych i ich soków. Banany, gruszki, brzoskwinie i melony – te owoce na pewno nie wywołają niepożądanych reakcji organizmu.

Co pić przy refluksie? Dietetycy i lekarze zwracają również uwagę na zbawienny wpływ picia wody przegotowanej oraz mineralnej piętnaście minut przed każdym posiłkiem. Oprócz tego możesz nawadniać organizm za pomocą herbatek owocowych oraz ziołowych, o ile nie zawierają mięty pieprzowej i ich celem nie jest pomoc w trawieniu. Możesz sobie również pozwolić na chude mleko.

Jeżeli dieta osoby z refluksem będzie odpowiednio zbilansowana, a produkty, które wywołują długotrwałe trawienie, zostaną z niej wyeliminowane, można osiągnąć naprawdę satysfakcjonujące efekty. Planując jadłospis, należy obserwować swój organizm i jego reakcje na różne produkty spożywcze, ponieważ to, co u jednej osoby nie wywoła reakcji, u drugiej może spowodować ból i dyskomfort. Przydatne informacji na temat diety przy refluksie można znaleźć także w tym wpisie: Zdiagnozowano u Ciebie refluks? Musisz pilnować diety.

5/5 - (1 głosów)

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *