Uwzględnia ona wszystkie składniki, do których przypuszczalnie miał dostęp człowiek w okresie paleolitu. Założeniem tej diety jest to, iż podstawą zdrowia i doskonałej sylwetki jest naturalne, zdrowe, nieprzetworzone jedzenie, które bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. Bazuje ona na warzywach, owocach, dobrej jakości mięsie, rybach i owocach morza, jajach, grzybach i orzechach. Dieta eliminuje wszelkie produkty konserwowane, aromatyzowane oraz takie z syntetycznymi dodatkami. Ponadto wymaga rezygnacji ze zbóż, cukru, rafinowanych olejów, w niektórych przypadkach również z roślin strączkowych i nabiału.
Zalety:
- niskoprzetworzona, a więc bogata w składniki odżywcze,
- oparta na ogólnodostępnych produktach,
- sprawdza się u pacjentów z problemami hormonalnymi, w chorobach autoimmunologicznych, cukrzycy, nadciśnieniu, nadwadze.
Wady:
- wymaga zaangażowania, ponieważ posiłki przygotowuje się głównie samodzielnie,
– czasochłonna, z uwagi na eliminację przetworzonych pokarmów większość potraw należy przygotować samodzielnie,
- nie nadaje się dla sportowców,
- wyklucza z diety popularne składniki jak gluten czy nabiał.
Przykładowy jadłospis diety paleo:
Dzień I
Śniadanie: jajka sadzone z warzywami
- jajka 3 szt.
- pomidor 150g
- cebula 50g
- sałata 20g
- ogórek kiszony 60g
- rzodkiewka 50g
- olej kokosowy 10 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Jajka myjemy i rozbijamy do miseczki, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy patelnię,na której smażymy cebulkę na oleju kokosowym. Jaja wykładamy na talerz, podajemy z warzywami.
Drugie śniadanie: Koktajl malinowy
- banan 120g
- maliny 100g
- mleko kokosowe 100ml
- awokado ½ sztuki
Przygotowanie: Całość blendujemy na gładką masę.
Obiad: Pieczona golonka w sosie własnym z warzywami
- golonka wieprzowa 1 szt.
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki gorczycy
- 1 łyżka nasion jałowca
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka soli
- 200g kiszonej kapusty
- łyżeczka natki pietruszki
Sos:
- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 2 żółtka jaja
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
Golonkę umyj, osusz i nakłuj nożem w wielu miejscach. W misce wymieszaj rozgniecione nasiona jałowca, gorczycę, sól, pokrojoną w piórka cebulę. Natrzyj dokładnie golonki marynatą, przykryj naczynie folią i pekluj przez 12 godzin w lodówce. Na patelni o grubym dnie rozgrzej cztery łyżki smalcu. Oczyść golonkę z mieszanki peklującej, podsmaż je ze wszystkich stron oraz cebulę. Do żeliwnego garnka przełóż podsmażone golonkę, cebulę, przyprawy. Dodaj wody i duś na małym ogniu przez 3 godziny, aż do miękkości. W jednej misce umieść razem żółtka jaja, gorczycę oraz trzy łyżki miękkiego masła. Połącz blenderem, po czym dodaj sok z cytryny. Podaj z surówką z kiszonej kapusty: połącz kapustę, natkę. Dopraw pieprzem do smaku.
Kolacja: Zupa jarzynowa
Składniki na 4 porcje:
- woda: 1,5 litra
- marchew: 4 sztuki
- seler korzeniowy: 2 kawałki
- pietruszka: 1 duża sztuka
- cukinia: 1/2 małej sztuki (ok. 150 g)
- 100g kalafiora
- 100g brokuła
- czosnek: 1 ząbek
- masło klarowane: 1 łyżka
W dużym rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera i pozostałe warzywa. Zalać całość wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, oregano. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, brokuł, kalafior. Gotować jeszcze kilkanaście minut, aż zupa nabierze aromatu i warzywa będą miękkie.