Camu-Camu, taka przyciągająca oko nazwa, pochodzi od krzewu rosnącego na terenach lasów Brazylii i Peru. Jest powszechnie znana w rejonach Amazonii, gdzie rośnie również zanurzona w wodzie. Powszechnie znana pod postacią jagód Camu-Camu.
Celebryta
Owoce tego krzewu zyskały swoją sławę dzięki wysokiej wartości odżywczej. W 100 gramach Camu-Camu znajduje się od 1300 do nawet 5000mg witaminy C. To prawdziwa bomba wśród owoców o działaniu przeciwutleniającym. Jednak nie tylko obecność kwasu askorbinowego czyni go celebrytą wśród produktów żywnościowych. W Camu-Camu odnajdziemy składniki mineralne oraz kwasy aminowe zwiększające absorpcję witaminy C. Ponadto, jagody zawierają spore ilości witaminy B3, ryboflawiny, żelaza, potasu i fosfor oraz flawonoidy, glikozydy, związki fenolowe (katechiny, kwas elagowy, rutyna). Zachowaniu odpowiednich walorów smakowych oraz – co najważniejsze – szczególnych właściwości, sprzyja mrożenie owoców zaraz po ich zebraniu. W trakcie tego zabiegu tracą znaczną część witamin, jednakże nadal trzymają się dzielnie na liście najbogatszych antyoksydantów.
Dla kogo Camu-Camu?
Suplementy diety z jego udziałem, stosowane powinny być u osób z obniżoną odpornością, w usprawnieniu funkcjonowania organizmu. Szczególnie polecany jest dla osób z problemami układu krążenia, wspierając pracę serca. Przeciwdziała skutkom choroby wieńcowej oraz miażdżycy. Co ciekawe, przeznaczone są również dla tych, którzy borykają się z bólami migrenowymi. Cenny skład suplementów z Camu-Camu, ma działanie antyzapalne, ściągające, przeciwbólowe. Istotne jest łagodzenie objawów chorób oczu – jaskry i zaćmy. Jego spożywanie ma również działanie immunostatyczne. Wspiera organizm w walce z wirusami.
Camu-Camu w sklepach
Jagody wymuszają na swoich producentach szybkie ich przetworzenie na soki czy koncentraty. Na półkach sklepowych odnajdziemy je również w formie sproszkowanej oraz pod postacią tabletek. Owoce stanowią doskonały dodatek do napojów: soków, mleka i wody. Stosowane są również jako wzbogacający odżywczo oraz smakowo dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, sosów i sorbetów.