Jak dopasować wino do potraw? Kilka żelaznych zasad!

Podawanie wina do posiłku to zwyczaj kojarzony głównie z kulturą włoską i francuską, choć od pewnego czasu zadomowił się również w naszym kraju. Dopasowanie wina do potrawy nie jest prostym zadaniem – ten wyborny alkohol ma podkreślić smak dania, ale jednocześnie go nie zdominować. Jakie wina do jakich potraw wybrać? Przedstawiamy kilka żelaznych zasad.

Wino a potrawy

Wino swoim smakiem i aromatem nie powinno zdominować całego posiłku. Podawana przez nas potrawa nie może też jednak przyćmiewać wina. Aby tak się stało, trzeba pamiętać o kilku prostych regułach, jak choćby o tym, że wina białe podaje się zwykle do drobiu i ryb, a słodkie w towarzystwie deserów. Najlepiej, jeśli serwowane przez nas danie oraz wino pochodzą z tego samego regionu – możemy mieć wtedy pewność, że stworzą idealną kompozycję. W rzeczywistości jednak zasady dobierania wina do potraw są znacznie bardziej rozbudowane. Są przecież zwolennicy kontrastów, którzy uważają, że słodkie wino może świetnie podkreślić smak pikantnej potrawy. Dobieranie wina do dań może więc okazać się nie lada wyzwaniem. Warto poznać najbardziej uniwersalne i sprawdzone zasady, aby wiedzieć, jakie wino kupić przed zaproszeniem gości na obiad czy uroczystą kolację.

Jakie wino do potraw? Kolor

Czerwone wino – do jakich potraw?

Wyróżniamy delikatne w smaku, stołowe wina czerwone, a także wytrawne o wysokiej kwasowości, ciężkie i słodkie.
Do jakich potraw podawać czerwone wino? Lekkie gatunki sprawdzą się doskonale jako aperitif, dodatek do duszonych mięs, pasztetów czy dojrzałych serów. Cięższe i bardziej dojrzałe gatunki wina najlepiej sprawdzą się w towarzystwie czerwonego mięsa, gulaszu i pieczeni.

Białe wino a potrawy

Białe wina mogą być delikatne i orzeźwiające, ale też bardzo wytrawne i charakteryzujące się wysoką kwasowością. Nie brakuje również zwolenników słodkich win z białych winogron. Te o wyższej kwasowości pasują idealnie jako aperitif, do sałatek, wędlin i delikatnych serów. Jeżeli szukasz wina do potraw z drobiu, to z białych winogron zawsze będzie dobrym wyborem.

Wino różowe – do jakich potraw?

Różowe wina cechuje duża neutralność. W większości przypadków są one na tyle delikatne, że dobrze komponują się z wieloma potrawami. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do warzyw, sałatek i zapiekanek. Bardzo dobrze smakują w towarzystwie dań kuchni włoskiej, zwłaszcza makaronów i pizzy. Różowe wina można również podawać do potraw z ryżem, owocami morza i drobiem.

Smak wina a potrawy

Delikatne czerwone wina najlepiej podawać w towarzystwie duszonych mięs, suszonych wędlin, wołowiny, jagnięciny, gulaszu, schabu, zapiekanych warzyw, a także dań kuchni azjatyckiej. Wytrawne wina z czerwonych winogron bardzo dobrze komponują się z pieczenią, stekiem, dziczyzną, mięsem grillowanym, karkówką czy dojrzałymi serami. Słodkie czerwone wina z kolei najlepiej podawać do ciast, lodów lub ostrych serów.

Wytrawne białe wino najlepiej komponuje się z owocami morza, białym mięsem, wędzonymi rybami, wędlinami, kozimi serami, a także makaronami. Półwytrawne wina z białych winogron sprawdzą się przede wszystkim w towarzystwie drobiu w różnej postaci, grzybów, pasztetów, miękkich serów, grillowanych ryb i zapiekanych warzyw. Słodkie białe wino z kolei najlepiej podawać do lodów, ciast, a także serów twardych i dojrzewających.

A jak powinno wyglądać dobieranie wina różowego pod względem smaku? Delikatne różowe wino warto łączyć z przekąskami, daniami z kurczaka i tuńczyka, a także z wędlinami. Wytrawne wino różowe najlepiej sprawdzi się w towarzystwie sałatek, grillowanych ryb, owoców morza czy potraw z ryżu. Słodkie różowe wino warto podawać do lodów, ciast oraz naleśników z białym serem.

Słodkie wino – do jakich potraw?

Wina słodkie, wbrew pozorom, komponują się doskonale nie tylko ze słodkimi daniami. Można podawać je także do potraw słonych. Jeżeli w daniu dominuje słony posmak (np. w przypadku oliwek czy kaparów), warto pomyśleć o podaniu słodkiego wina. Z winami deserowymi bardzo dobrze komponują się również słone sery.

Jakie wino do potraw pikantnych?

Pikantne potrawy nie lubią mocnych win. Wysoki poziom alkoholu jeszcze bardziej potęguje bowiem palący smak. Jak dobierać wina do potraw pikantnych? Zdecydowanie lepiej postawić na słabsze i bardziej delikatne trunki.

Wyselekcjonowane wina z całego świata znajdziesz na stronie WinnicaLidla.pl – z łatwością dobierzesz je pod względem smaku i gatunku.

Warto jeszcze pamiętać o zasadzie dotyczącej kolejności serwowania wina. Białe zawsze ma pierwszeństwo przed czerwonym, lekkie przed ciężkim, a wytrawne przed słodkim. Ważna jest także temperatura podawania wina do potraw – czerwone należy serwować w temperaturze 16-20 stopni Celsjusza, a białe: 8-12 stopni, co wymaga wcześniejszego schłodzenia w lodówce.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *