„Niech pożywienie będzie lekarstwem,
a lekarstwo pożywieniem”.
– Hipokrates (460-370 p.n.e.)
„Jemy, aby żyć” – kolejność jak najbardziej poprawna. Dla wielu osób jednak „żyję, aby jeść” stało się codziennością. Zespół metaboliczny: rozwój otyłości, miażdżycy, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego – to konsekwencje takiego myślenia.
We wszystkim ważny jest umiar i rozsądek. Pożywienie, które stało się na przykład przyczyną nadmiernej masy ciała, może też stać się lekarstwem – jeśli zaczniemy dbać o jakość i ilość tego, co spożywamy.
Czym jest żywność funkcjonalna?
Produkty, których spożywanie wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu – zwane są żywnością funkcjonalną. Poprawa zdrowia, samopoczucia oraz redukowanie ryzyka powstawania chorób musi zostać odpowiednio przebadane i udowodnione. Tego rodzaju żywność spożywana w zwyczajowych ilościach z dietą – ma wykazywać pozytywny wpływ na wydolność organizmu. Produkty te są wzbogacane, niskoenergetyczne (niskokaloryczne), o obniżonej zawartości danego składnika, energetyzujące czy też wysokobłonnikowe.
Jak otrzymuje się żywność funkcjonalną?
Postać takiej żywność może być zwyczajna, wytwarzana metodami tradycyjnymi – czyli nie różni się (oprócz składu) niczym szczególnym. Jednak niekonwencjonalnymi metodami jej wytwarzania, jest wzbogacanie (najbardziej powszechne) w poszczególne składniki bioaktywne lub eliminacja substancji, które zaburzają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dodatkowo stosuje się metody zwiększania biodostępności, aby wpływ na zdrowie był jeszcze bardziej zauważalny. Wzbogacanie żywności w składniki aktywne zapobiega występowaniu niedoborów żywieniowych.
Niekwestionowane zalety żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna zaspokaja nie tylko fundamentalne potrzeby organizmu. Hamuje powstawanie chorób czy starzenia się organizmu – wspiera profilaktykę zdrowotną. Spożywanie pokarmów z tej grupy, zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego, zapobiega powstawaniu nowotworów czy osteoporozy. Dedykowana jest osobom, które prowadzą aktywny tryb życia – wpływa na wydolność psychofizyczną. Z pewnością powinny z niej korzystać osoby zestresowane oraz ci, którzy borykają się z zaburzeniami metabolizmu.
Składniki żywności funkcjonalnej
Dzięki składnikom bioaktywnym, pożywienie cechuje zbawienny wpływ na zdrowie.
Błonnik i prebiotyki
Przeciwdziałają zaparciom, stymulują pracę jelit oraz obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Wspierają procesy odchudzania – dają uczucie sytości, wiążą też kwasy żółciowe w jelitach. Stymulują rozwój probiotycznej flory bakteryjnej.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Ich spożywanie wpływa korzystnie na układ nerwowy. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, w tym również t.zw. „złego cholesterolu” – wpiera działanie układu krwionośnego.. Przeciwdziała skutkom alergii pokarmowych.
Składniki mineralne
Żelazo, wapń, magnez, cynk czy selen,– wszystkie mają zbawienny wpływ na pracę poszczególnych układów w ciele człowieka. Przyczyniają się do prawidłowej mineralizacji, wspierają układ odpornościowy.
Witaminy
Wzmacniają układ immunologiczny, wpływają na pracę metabolizmu, rozwój kości, wygląd skóry i włosów. Dzięki nim, prawidłowo funkcjonują procesy regeneracyjne.
W żywności funkcjonalnej stosowane są również inne substancje bioaktywne, takie jak: aminokwasy, cholina, lecytyna, fitosterole czy karotenoidy.
Przykłady żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna to różnego rodzaju soki, nektary, przetwory owocowe czy też tłuszcze (oleje), jajka i mąki. Produkty nabiałowe – przetwory mleczne i mleko wzbogacane są np. w witaminę A, E, D oraz wapń. Produkty zbożowe i makarony zawierają w swoim składzie tiaminę, ryboflawinę oraz witaminę B6.
Prozdrowotne działanie takiej żywności, z pewnością zasługuje na miano lekarstwa w profilaktyce jak i leczeniu chorób. Z całą pewnością polecamy ich spożywanie.