Ciasta bez cukru – nie rezygnuj z przyjemności

cake 1850011 1280 wp

Miłośnicy słodyczy już nie muszą sobie odmawiać przyjemności! Ciasta bez cukru to prawdziwa rewolucja na rynku cukierniczym. Dzięki cukierniom, które tworzą tego rodzaju wypieki, każdy może rozkoszować się cudownym smakiem i konsystencją ulubionego ciasta, bez wyrzutów sumienia i poczucia winy z powodu chwilowej odskoczni od diety.

Jeśli nie cukier to co?  Zdrowsze i nadal słodkie zamienniki

W nowoczesnych wypiekach bez cukru wykorzystuje się przeróżne substytuty. Popularne zamienniki cukru to m.in. erytrytol, ksylitol, stewia czy syrop z agawy. To produkty, które są niesamowicie słodkie, a jednocześnie cechują się znacznie niższym indeksem glikemicznym, a więc są zdrowsze od klasycznego białego cukru. Nie będą zatem powodowały tak gwałtownych skoków glukozy w naszym organizmie. Dzięki nim stworzyć możemy ciasta, które nie tylko smakują tak jak te tradycyjne, ale również zdaniem wielu przewyższają smakiem wypieki znane nam od lat.

Dlaczego cukier jest niezdrowy i warto go ograniczać?

            Od bardzo dawna wiemy, że nadmierne spożycie cukru łączy się z wieloma problemami zdrowotnymi. To przede wszystkim otyłość, insulinooporność, cukrzyca, choroby serca, próchnica, a nawet zaburzenia hormonalne. Cukier jest również substancją uzależniającą. Może wpływać na wahania nastroju i bardzo negatywnie na nasze samopoczucie. Coraz większa świadomość zdrowotna powoduje, że mnóstwo osób decyduje się świadomie ograniczać spożycia cukru, a czasami wręcz całkowicie z niego rezygnować. Na szczęście wiele cukierni oferuje tego typu wypieki i przestały być one już jedynie ciekawostką. Oto najważniejsze zalety ciast bez cukru:

  • niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii;
  • bezpieczne dla diabetyków i osób z insulinoopornością;
  • możliwość stosowania naturalnych, zdrowych składników;
  • większa kontrola nad jakością i składem deseru.

Świętuj bez cukru – torty urodzinowe

Szczególnie w przypadku imprez urodzinowych, czy też innych okazji, mamy zwyczaj obdarowywania naszych bliskich słodkościami, a nieodzownym elementem imprezy musi być tort. Nie musimy z tej tradycji rezygnować w sytuacji, gdy chcemy także dbać o dietę lub gdy o dietę dba sam jubilat. Oferta tortów bez cukru jest bardzo szeroka i obejmuje zarówno gotowe produkty do zamówienia, jak również możliwość spersonalizowania tortu pod konkretną okazję oraz osobę. Ciasta bez dodatku cukru na zamówienie to również możliwość wybrania i usuwania składników, na które możemy mieć alergię. To sprawia, że jeszcze więcej osób może poczuć radość ze spożywania przepysznych i zdrowych wypieków. Więcej informacji znajdziesz na Niejestemzcukru.pl

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *