Miłośnicy słodyczy już nie muszą sobie odmawiać przyjemności! Ciasta bez cukru to prawdziwa rewolucja na rynku cukierniczym. Dzięki cukierniom, które tworzą tego rodzaju wypieki, każdy może rozkoszować się cudownym smakiem i konsystencją ulubionego ciasta, bez wyrzutów sumienia i poczucia winy z powodu chwilowej odskoczni od diety.
Jeśli nie cukier to co? Zdrowsze i nadal słodkie zamienniki
W nowoczesnych wypiekach bez cukru wykorzystuje się przeróżne substytuty. Popularne zamienniki cukru to m.in. erytrytol, ksylitol, stewia czy syrop z agawy. To produkty, które są niesamowicie słodkie, a jednocześnie cechują się znacznie niższym indeksem glikemicznym, a więc są zdrowsze od klasycznego białego cukru. Nie będą zatem powodowały tak gwałtownych skoków glukozy w naszym organizmie. Dzięki nim stworzyć możemy ciasta, które nie tylko smakują tak jak te tradycyjne, ale również zdaniem wielu przewyższają smakiem wypieki znane nam od lat.
Dlaczego cukier jest niezdrowy i warto go ograniczać?
Od bardzo dawna wiemy, że nadmierne spożycie cukru łączy się z wieloma problemami zdrowotnymi. To przede wszystkim otyłość, insulinooporność, cukrzyca, choroby serca, próchnica, a nawet zaburzenia hormonalne. Cukier jest również substancją uzależniającą. Może wpływać na wahania nastroju i bardzo negatywnie na nasze samopoczucie. Coraz większa świadomość zdrowotna powoduje, że mnóstwo osób decyduje się świadomie ograniczać spożycia cukru, a czasami wręcz całkowicie z niego rezygnować. Na szczęście wiele cukierni oferuje tego typu wypieki i przestały być one już jedynie ciekawostką. Oto najważniejsze zalety ciast bez cukru:
- niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii;
- bezpieczne dla diabetyków i osób z insulinoopornością;
- możliwość stosowania naturalnych, zdrowych składników;
- większa kontrola nad jakością i składem deseru.
Świętuj bez cukru – torty urodzinowe
Szczególnie w przypadku imprez urodzinowych, czy też innych okazji, mamy zwyczaj obdarowywania naszych bliskich słodkościami, a nieodzownym elementem imprezy musi być tort. Nie musimy z tej tradycji rezygnować w sytuacji, gdy chcemy także dbać o dietę lub gdy o dietę dba sam jubilat. Oferta tortów bez cukru jest bardzo szeroka i obejmuje zarówno gotowe produkty do zamówienia, jak również możliwość spersonalizowania tortu pod konkretną okazję oraz osobę. Ciasta bez dodatku cukru na zamówienie to również możliwość wybrania i usuwania składników, na które możemy mieć alergię. To sprawia, że jeszcze więcej osób może poczuć radość ze spożywania przepysznych i zdrowych wypieków. Więcej informacji znajdziesz na Niejestemzcukru.pl