Chałwa turecka, indyjska, a może grecka? Sprawdź która jest najlepsza

Chałwa turecka, indyjska, a może grecka? Sprawdź która jest najlepsza

Chałwa to wyjątkowy deser, który zachwyca ludzi na całym świecie. Wielu z nich uważa ten przysmak za prawdziwą rozkosz dla kubków smakowych. Wysokiej jakości chałwa, wytwarzana z naturalnych składników, doceniana jest nie tylko przez wielbicieli słodkości serwowanych do kawy, ale również koneserów wytrawnych przysmaków. W jaki sposób powstaje ten deser? Z czego zrobiona jest chałwa?

Z czego robi się chałwę?

Oryginalna chałwa pochodzi z Iranu, choć na przestrzeni lat wiele krajów stworzyło swój własny przepis na ten oryginalny deser. Podstawowe składniki wykorzystywane do zrobienia deseru to miazga nasion oleistych oraz karmel. Chałwa ma swoich wielbicieli na całym świecie, jednak najczęściej sprzedawana jest na Bałkanach, państwach zachodniej Azji i krajach basenu Morza Śródziemnego. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zawarte w smakołyku składniki są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Chałwa to przysmak, który dostarcza organizmowi błonnik pokarmowy, ułatwiający trawienie. Stanowi źródło białka, magnezu, fosforu, wapnia i potasu, dzięki czemu dodaje energii i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Pomimo bogactwa zdrowych składników należy uważać i zachować umiar w jedzeniu chwały. Niestety, przysmak ten zawiera sporo tłuszczu, który przyczynia się do zwiększenia masy ciała.

Jak powstaje chałwa sezamowa?

Każdy kraj ma swoją unikalną recepturę przygotowywania chałwy. Zasadnicza różnica dotyczy używanej miazgi nasion oleistych. Chałwa sezamowa jest bardzo popularna w Iranie i Turcji. W Ukrainie używa się natomiast nasion słonecznika. Cukiernicy z południowej Azji dodają do chwały kaszy manny. Nietypową odmianą jest Gajjar Karrah. To indyjska chałwa na bazie marchwi oraz gotowanego mleka z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Z czego jest chałwa grecka?

Do jej produkcji używa się głównie nasion sezamu. Chałwa grecka smakuje tak samo, jak chałwa turecka, choć wiele osób uważa, że każdy z tych krajów ma swoją unikalną recepturę. Co ciekawe, przysmak ten często dodawany jest do innych deserów. Klasyczna grecka chałwa to połączenie nasion sezamu i karmelu, jednak bez problemu kupić można odmiany zawierające dodatkowo miód, wanilię albo bakalie. Zdarza się również, że klasyczny przepis jest zmodyfikowany, a głównym składnikiem jest słonecznik.

Chałwa turecka – rodzaje

Chałwa turecka to bliźniaczka greckiej i najczęściej sprzedaje się ją z dodatkiem czekolady, wanilii lub kawałków pistacji. Chcąc spróbować tej wyjątkowej przekąski, wystarczy odwiedzić sklep internetowy oferujący słodycze tureckie. Znaleźć tam można chałwy tortowe, krojone oraz w formie bloku. Wielbiciele tureckich deserów powinni zdecydować się na wybór rachatłukum, który stał się popularny dzięki książce C.S. Lewisa „Lew, czarownica i stara szafa”. Deser dostępny jest w wielu wariantach – o smaku granatu, kakao, kajmaku i kiwi. Do rachatłukum bardzo często dodaje się również inne składniki – m.in. pistacje i płatki róż. Każda odmiana ma zatem unikalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu najbardziej wymagającym koneserom słodkich przekąsek.

Z czego zrobiona jest chałwa indyjska?

Gajjar Karrah to odmiana chwały, która znacząco odbiega od wyrobu tureckiego i greckiego pochodzenia. Dlaczego? Do przygotowania chałwy indyjskiej potrzeba przede wszystkim mleka i startej marchwi. Dodatkowe składniki to: gałka muszkatołowa, orzechy, rodzynki, cukier oraz masło. Choć Gajjar Karrah wydaje się egzotycznym deserem, to bez problemu można przygotować go samodzielnie. W sieci dostępne jest wiele przepisów na chałwę indyjską i nie trzeba do tego wielkich zdolności cukierniczych. Wielbiciele Gajjar Karrah podkreślają wyjątkowy smak chałwy, który może nie przypaść do gustu wielbicielom klasycznych deserów. W przeciwieństwie do innych chałw, odmiana indyjska bazuje przede wszystkim na marchwi i mleku, a nie miazgi z nasion oleistych.

Chałwa i jej właściwości

Wiele osób klasyfikuje chałwę jako niezdrowy deser, którego należy unikać. Faktycznie, przekąska zawiera spore ilości tłuszczu i węglowodanów, jednak ma dużo cennych wartości odżywczych. Głównym składnikiem chałwy są nasiona oleiste, będące źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają one trawienie i układ krążenia, a ponadto przyczyniają się do prawidłowej pracy serca. Wysokiej jakości chwała dostarcza organizmowi cennych minerałów i witamin, m.in. E i K, które są niezwykle istotne dla właściwego uwapnienia tkanki kostnej. Warto zaznaczyć, że nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszą ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Dostarczają organizmowi błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na metabolizm. Nie należy jednak zapominać, że jedzona w nadmiarze chałwa może przyczynić się do otyłości albo nadwagi. Smakołyk ten można jeść od czasu do czasu, pamiętając o zachowaniu dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

 

Chałwa to wyjątkowy deser, który zachwyca smakiem i aromatem. Popularna w wielu krajach ma ciekawą historię i właściwości zdrowotne. Fanom chałwy z pewnością przypadną do gustu inne słodycze tureckie. Każda z tych przekąsek ma oryginalną recepturę i aromatyczne dodatki. Jednym z takich unikalnych deserów jest rachatłukum.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *