White Plate, czyli wszystko, co możesz jeść na zdrowie

W książce „White Plate. Na zdrowie” autorka proponuje kilkadziesiąt przepisów na przepyszne, i co najważniejsze – zdrowe potrawy. Ponieważ mówi się, że jemy oczami i nasz apetyt rozbudza już sam widok dania, więc sposób prezentacji potraw ma ogromne znaczenie. A w tej książce wszystkie dania są nie tylko zdrowe i smaczne, ale i wyglądają tak że tylko je gotować i… jeść.

Wszystkie przepisy są wypróbowane, starannie opisane, a dzięki ich różnorodności przekonać się można, że kuchnia ma wiele twarzy.

Ponad sto tysięcy wiernych czytelników z całego świata, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć. Blog White Plate to inspirująca świątynia smaków, a jego twórczyni, Eliza Mórawska jest obecnie jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jak nikt inny potrafi dzielić się swoją umiejętnością smakowania życia.

Zanim przejdzie się od kupienia do gotowania, a od gotowania do kosztowania pozostaje przyjemność smakowania oczami. Już samo przeglądanie przygotowanych przez autorkę zdjęć potraw i wertowanie estetycznie zaprojektowanych stron sprawia ogromną przyjemność. Można zatopić się w klimatycznych wnętrzach, podejrzeć sytuacje, w których autorka została „złapana” przez fotografa i najpierw się uśmiechnąć, a potem – wziąć do gotowania.

Szczególną uwagę zwracamy na rozdział z potrawami dla alergików oraz wyjątkowe, słodkie kremy będące doskonałą alternatywą dla pełnych sztucznych aromatów kremów ze sklepowych półek.

Opinie czytelników:

Liska gotuje w swoim stylu – nie ścinamy tu kalorii, nie pieczemy jagielników czy tofurników. To nie jest propozycja o odchudzaniu, ma namówić nas do zdrowszych jedzeniowych wyborów i własnoręcznego przygotowywania posiłków. Jak pisze autorka – nie chodzi, by teraz wyrzucić z szafek wszystkie produkty i biec na zakupy do sklepu eko. To ma być zachęta, by małymi krokami zmienić swoje podejście do jedzenia i zacząć zwracać uwagę na to, co jemy. Dzięki tym przepisom w przystępny sposób można ograniczyć spożycie białej mąki, cukru czy nabiału, włączyć do menu więcej warzyw i urozmaicić posiłki. Wciąż jednak jest domowo, bez nadmiernych udziwnień, w stylu charakterystycznym dla Liski.

Marta, przyslijprzepis.pl

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *