3 zdrowe dania na bazie kaszy

Kasze to jeden z najzdrowszych dodatków do dań. Zawierają dużo błonnika, cennych składników odżywczych i witamin, dlatego często poleca się ich spożywanie np. w trakcie przeziębienia. Co najlepsze, lista ich odmian jest na tyle długa, że nie trzeba ograniczać się do jedzenia wyłącznie jednego rodzaju. Oto kilka przepisów na smaczne i pożywne dania z użyciem kasz.

1. Gołąbki z kaszą jaglaną

Ta wersja wegetariańska cieszy się sporym powodzeniem. Jest wyjątkowo łatwa, a do tego niesamowicie sycąca – można ją zakupić także w postaci gotowego dania np. na stronie sklepu Primavika. Ponadto poza kaszą, danie to zawiera także kapustę czy pieczarki, które słyną z licznych właściwości odżywczych. Co więcej, przygotowanie tej potrawy jest o wiele łatwiejsze, niż może się wydawać.

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej,
  • 400 g kaszy jaglanej,
  • 250 g pieczarek,
  • kostka bulionowa warzywna,
  • pokrojony drobno koperek (ok. 3 łyżki),
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

  • Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet i gotować do miękkości liści (ok. 20-30 minut w zależności od wielkości kapusty). Po ugotowaniu wyciągnąć i oderwać wszystkie liście.
  • Następnie przyrządzić kaszę – opłukać ją pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, dodać kostkę i gotować aż kasza stanie się miękka.
  • W tym czas pokroić pieczarki oraz cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Pieczarki z cebulką, kaszę oraz koper wrzucić do jednej, dużej miski oraz doprawić przyprawami według uznania.
  • Liście kapusty rozłożyć i nakładać na nie farsz (ok. łyżkę), po czym zawinąć ciasno.
  • Przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać do nich odrobinę wody i przykryć górną częścią naczynia. Piec w 200°C przez ok. 45 minut.

2. Faszerowana papryka

To kolejne danie, które jest bombą witaminową i na pewno niejednemu przypadnie do gustu. Do jego przygotowania przydadzą się:

  • 2 papryki (obojętnie jaki kolor),
  • 150 g kaszy kuskus,
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • kilka łyżek oliwy,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • natka pietruszki,
  • szklanka wody,
  • 1 kostka rosołowa.

Sposób wykonania:

  1. Papryki należy umyć, odkroić główki, przekroić na pół i wyjąć nasiona. Ułożyć je na blasze, lekko skropić oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Piec w 200°C przez 10 minut.
  2. Kaszę zalać wrzącą wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i przykryć. Poczekać aż cała woda wsiąknie w kaszę.
  3. Do tak przygotowanej kaszy dodać szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki oraz pomidorki (również pokrojone np. na pół). Całość wymieszać dokładnie.
  4. Farszem nadziać upieczone połówki papryk. Przykryć je folią aluminiową i piec przez kolejne 10 minut.

3. Sałatka z kaszą gryczaną

Te potrawy doskonale odnajdują się na każdym stole. Przygotowane ze świeżych warzyw idealnie nadają się na przekąskę lub jako dodatek do głównego dania. Co więcej, ich przygotowanie jest wyjątkowo szybkie!

Składniki na sałatkę:

  • 50 g groszku,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeża bazylia,
  • 1 cebula czerwona,
  • garść czarnych lub zielonych oliwek,
  • słoik suszonych pomidorów.

Wykonanie:

Soczewicę oraz kaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Czosnek razem z cebulką podsmażyć na oliwie, przyprawić solą oraz pieprzem. Wrzucić je do miseczki i zalać oliwą z suszonych pomidorów. W tym czasie pomidory pokroić w paski, a oliwki na mniejsze części, po czym wrzucić je do sałatki. Następnie dodać do całości kaszę gryczaną, groszek, liście bazylii i soczewicę. Wymieszać dokładnie.

Smacznego!

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *