3 cechy, które wyróżniają porcelanę spośród innych rodzajów ceramiki

expensive tea set on dark background

Porcelana to wyjątkowy, szlachetny rodzaj ceramiki, który przez wielu nazywany był białym złotem. Co sprawia, że porcelanowe naczynia są uważane za wyjątkowo szykowne i szlachetne? Przede wszystkim są to najwyższej jakości i czystości materiały, z których się je tworzy. Przekładają się one na unikatowe cechy porcelanowej zastawy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów ceramiki używanej w kuchni.

Szlachetny wygląd, różnorodność wzorów i tradycja

Warto zauważyć, że za szlachetnym charakterem porcelany po części stoi związana z nią tradycja. Od lat był to materiał pożądany w wielu rejonach świata, zwłaszcza gdy to chińska porcelana uchodziła za najczystszą i najszlachetniejszą. To jednak nie wszystko – porcelana wyróżnia się także swoim eleganckim wyglądem i klasą. Sposób pozyskiwania tego materiału sprawia, że zyskuje on charakterystyczną chłodną białą barwę.

Za wygląd porcelanowej zastawy w dużej mierze odpowiada również wyjątkowe wzornictwo. Porcelana bywa zdobiona na bardzo wiele sposobów, a wśród dostępnych naczyń znaleźć można zarówno klasyczne propozycje, jak i nieco bardziej nowoczesne, z prostymi zdobieniami albo bogato dekorowane.

Niezwykła trwałość, odporność na pękanie, kruszenie czy powstawanie rys

Chociaż porcelana może wydawać się krucha i delikatna, w rzeczywistości jest to materiał niezwykle odporny, który przy odrobinie troski jest w stanie przetrwać długie lata. Potrzeba naprawdę mocnego uderzenia, by stłuc czystą porcelanę. Materiał ten się nie kruszy, jest odporny na pęknięcia i powstawanie rys. Dzięki temu porcelanowe zastawy kuchenne służą całym rodzicom nawet przez kilka pokoleń, i to po wielu latach wciąż prezentując się równie elegancko i szlachetnie, jak tuż po zakupie.

Odporność porcelany ułatwia jej przechowywanie czy czyszczenie. Nie musisz sięgać po specjalnie delikatne środki myjące czy przechowywać naczyń w szczególny sposób. Większość z nich można myć w zmywarce nawet w bardzo wysokich temperaturach i przechowywać w zwykłych szafkach, ułożone jedno na drugim.

Niska przewodność ciepła, czyli dłużej ciepła kawa!

Ciepłe napoje czy dania podane w porcelanowej zastawie mogą smakować lepiej już przez sam fakt pięknego sposobu podania – nie od dziś wiadomo, że to, co pięknie wygląda, od razu wzbudza apetyt. Warto jednak wiedzieć, że za walory smakowe w przypadku porcelanowej zastawy odpowiada nie tylko aspekt psychologiczny. Ważna jest również niska przewodność ciepła tego materiału, która wpływa na to, że dania czy napoje podane w porcelanie wolniej tracą swoją temperaturę.

Lubisz wolno popijać kawę, czytając książkę? A może Twoje dziecko je posiłki tak wolno, że część zawartości talerza jest zimna, zanim do niej dotrze? Koniecznie przetestuj naczynia z porcelany, które dłużej utrzymają ciepło napojów, zup czy dań!

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *