Porcelana to wyjątkowy, szlachetny rodzaj ceramiki, który przez wielu nazywany był białym złotem. Co sprawia, że porcelanowe naczynia są uważane za wyjątkowo szykowne i szlachetne? Przede wszystkim są to najwyższej jakości i czystości materiały, z których się je tworzy. Przekładają się one na unikatowe cechy porcelanowej zastawy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów ceramiki używanej w kuchni.
Szlachetny wygląd, różnorodność wzorów i tradycja
Warto zauważyć, że za szlachetnym charakterem porcelany po części stoi związana z nią tradycja. Od lat był to materiał pożądany w wielu rejonach świata, zwłaszcza gdy to chińska porcelana uchodziła za najczystszą i najszlachetniejszą. To jednak nie wszystko – porcelana wyróżnia się także swoim eleganckim wyglądem i klasą. Sposób pozyskiwania tego materiału sprawia, że zyskuje on charakterystyczną chłodną białą barwę.
Za wygląd porcelanowej zastawy w dużej mierze odpowiada również wyjątkowe wzornictwo. Porcelana bywa zdobiona na bardzo wiele sposobów, a wśród dostępnych naczyń znaleźć można zarówno klasyczne propozycje, jak i nieco bardziej nowoczesne, z prostymi zdobieniami albo bogato dekorowane.
Niezwykła trwałość, odporność na pękanie, kruszenie czy powstawanie rys
Chociaż porcelana może wydawać się krucha i delikatna, w rzeczywistości jest to materiał niezwykle odporny, który przy odrobinie troski jest w stanie przetrwać długie lata. Potrzeba naprawdę mocnego uderzenia, by stłuc czystą porcelanę. Materiał ten się nie kruszy, jest odporny na pęknięcia i powstawanie rys. Dzięki temu porcelanowe zastawy kuchenne służą całym rodzicom nawet przez kilka pokoleń, i to po wielu latach wciąż prezentując się równie elegancko i szlachetnie, jak tuż po zakupie.
Odporność porcelany ułatwia jej przechowywanie czy czyszczenie. Nie musisz sięgać po specjalnie delikatne środki myjące czy przechowywać naczyń w szczególny sposób. Większość z nich można myć w zmywarce nawet w bardzo wysokich temperaturach i przechowywać w zwykłych szafkach, ułożone jedno na drugim.
Niska przewodność ciepła, czyli dłużej ciepła kawa!
Ciepłe napoje czy dania podane w porcelanowej zastawie mogą smakować lepiej już przez sam fakt pięknego sposobu podania – nie od dziś wiadomo, że to, co pięknie wygląda, od razu wzbudza apetyt. Warto jednak wiedzieć, że za walory smakowe w przypadku porcelanowej zastawy odpowiada nie tylko aspekt psychologiczny. Ważna jest również niska przewodność ciepła tego materiału, która wpływa na to, że dania czy napoje podane w porcelanie wolniej tracą swoją temperaturę.
Lubisz wolno popijać kawę, czytając książkę? A może Twoje dziecko je posiłki tak wolno, że część zawartości talerza jest zimna, zanim do niej dotrze? Koniecznie przetestuj naczynia z porcelany, które dłużej utrzymają ciepło napojów, zup czy dań!