Nie ma uniwersalnej diety zapobiegającej chorobom naczyń żylnych nóg, ale wykazano, że niektóre pokarmy mogą wspierać zdrowe krążenie krwi. Dowiedz się, jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie, żeby wspierać krążenie krwi w żyłach i jak najbardziej opóźnić powstanie żylaków.
Witamina C
Jej powszechnie znane źródła to głównie owoce cytrusowe, ale także papryka, truskawki, kiwi i brukselka. Witamina C bierze udział w produkcji białek wchodzących w skład ściany naczyń krwionośnych, czyli kolagenu i elastyny. Dieta bogata w witaminę C wspiera siłę i elastyczność żył. [1]
Witamina E
Można ją znaleźć w olejach roślinnych oraz w zielonych warzywach liściastych, orzechach i pełnych ziarnach zbóż. Jest silnym przeciwutleniaczem i może zmniejszać stany zapalne, co chroni ściany żył przed stresem oksydacyjnym i ich osłabieniem. [2]
Potas
Ten pierwiastek jest znany ze swojego wpływu na zmniejszanie poziomu sodu we krwi, a co za tym idzie, może zapobiegać odkładaniu się wody w tkankach miękkich nóg i obrzękom. Źródła potasu to m.in. suszone śliwki i morele, szpinak, brokuły i nasiona roślin strączkowych. Jeśli masz chorobę serca, schorzenia nerek lub stosujesz doustne leki przeciwkrzepliwe, to dietę bogatą w potas koniecznie skonsultuj z lekarzem. [3]
Bioflawonoidy
Naturalnie występującym bioflawonoidem jest rutyna, którą można znaleźć w owocach cytrusowych, liściach czarnego bzu, jabłkach i pomidorach. Działanie bioflawonoidów polega na poprawie napięcia żył i uszczelnianiu drobnych naczyń krwionośnych. Zapewnia to swobodny i niezaburzony przepływ krwi, a więc chroni przed nierównomiernym naciskiem na żyły i powstawaniem żylaków. Uważa się również, że flawonoidy mogą redukować miejscowe stany zapalne w naczyniach żylnych, co również może mieć efekt ochronny względem powstawania żylaków. [4]
Błonnik pokarmowy
Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy pośrednio oddziałuje na krążenie krwi w nogach. Jego działanie skupia się głównie na regulowaniu motoryki jelit i składu mikroflory jelitowej. Jak to oddziałuje na żyły w nogach? W przypadku zaparć rozdęte pętle jelitowe mogą uciskać na żyły w miednicy mniejszej, gdzie spływa krew z kończyn dolnych. Sprawna perystaltyka jelit wiąże się z regularnymi wypróżnieniami, a więc z brakiem przeszkody w krążeniu krwi dolnej połowy ciała.
Źródła błonnika pokarmowego to m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, ciemny ryż, skórki owoców i warzyw, siemię lniane i orzechy. Warto pamiętać, że do prawidłowej pracy błonnika konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, więc wypijaj minimum 2 litry wody dziennie. [5]
Reaguj na pierwsze objawy żylaków
Nawet pomimo zdrowego stylu życia i dobrze zbilansowanej diety niektóre osoby nie są w stanie uniknąć rozwoju choroby żylakowej. Jest to związane z uwarunkowaniami genetycznymi. Ważna jest świadomość, że grube, wystające i poskręcane żylaki świadczą o postępującym i nieodwracalnym uszkodzeniu żył, dlatego już pierwsze objawy niewydolności żylnej powinny wzbudzić Twoją czujność. Są to obrzęki nóg, uczucie ciężkości nóg, pajączki naczyniowe oraz bóle i skurcze nóg. Skonsultuj te dolegliwości z lekarzem, który zaleci Ci jedną z metod postępowania objawowego:
- noszenie pończoch uciskowych,
- żel na żylaki z heparyną o działaniu przeciwobrzękowym, przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym,
- żel na żylaki z wyciągami roślinnymi.
To, jaki styl życia prowadzisz, ma niezwykle ważne znaczenie dla zdrowia Twoich nóg. Informacji o tym, jak na co dzień możesz zadbać o krążenie w żyłach, szukaj u lekarza rodzinnego.
Bibliografia
[1] A. W. Ashor, J. Lara, J. C. Mathers, i M. Siervo, „Effect of vitamin C on endothelial function in health and disease: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials”, Atherosclerosis, t. 235, nr 1, s. 9–20, lip. 2014, doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.04.004. [2] A. Garg i J. C.-Y. Lee, „Vitamin E: Where Are We Now in Vascular Diseases?”, Life (Basel), t. 12, nr 2, s. 310, luty 2022, doi: 10.3390/life12020310. [3] „Produkty bogate w potas, tabela, lista potraw bogatych w potas”. Dostęp: 8 luty 2024. [Online]. Dostępne na: http://www.mp.pl/social/article/77176 [4] „Rutin – an overview | ScienceDirect Topics”. Dostęp: 17 kwiecień 2024. [Online]. Dostępne na: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/rutin [5] prof dr hab n med M. Jarosz, „Normy żywienia 2020”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostęp: 15 sierpień 2024. [Online]. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-2020/