Zdrowa dieta dla zdrowych naczyń krwionośnych: co jeść, aby zapobiegać żylakom?

Sports and nutrition concept. Happy senior femael leaning eating fresh vegetable salad, sitting on yoga mat at home

Nie ma uniwersalnej diety zapobiegającej chorobom naczyń żylnych nóg, ale wykazano, że niektóre pokarmy mogą wspierać zdrowe krążenie krwi. Dowiedz się, jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie, żeby wspierać krążenie krwi w żyłach i jak najbardziej opóźnić powstanie żylaków.

Witamina C

Jej powszechnie znane źródła to głównie owoce cytrusowe, ale także papryka, truskawki, kiwi i brukselka. Witamina C bierze udział w produkcji białek wchodzących w skład ściany naczyń krwionośnych, czyli kolagenu i elastyny. Dieta bogata w witaminę C wspiera siłę i elastyczność żył. [1]

Witamina E

Można ją znaleźć w olejach roślinnych oraz w zielonych warzywach liściastych, orzechach i pełnych ziarnach zbóż. Jest silnym przeciwutleniaczem i może zmniejszać stany zapalne, co chroni ściany żył przed stresem oksydacyjnym i ich osłabieniem. [2]

Potas

Ten pierwiastek jest znany ze swojego wpływu na zmniejszanie poziomu sodu we krwi, a co za tym idzie, może zapobiegać odkładaniu się wody w tkankach miękkich nóg i obrzękom. Źródła potasu to m.in. suszone śliwki i morele, szpinak, brokuły i nasiona roślin strączkowych. Jeśli masz chorobę serca, schorzenia nerek lub stosujesz doustne leki przeciwkrzepliwe, to dietę bogatą w potas koniecznie skonsultuj z lekarzem. [3]

Bioflawonoidy

Naturalnie występującym bioflawonoidem jest rutyna, którą można znaleźć w owocach cytrusowych, liściach czarnego bzu, jabłkach i pomidorach. Działanie bioflawonoidów polega na poprawie napięcia żył i uszczelnianiu drobnych naczyń krwionośnych. Zapewnia to swobodny i niezaburzony przepływ krwi, a więc chroni przed nierównomiernym naciskiem na żyły i powstawaniem żylaków. Uważa się również, że flawonoidy mogą redukować miejscowe stany zapalne w naczyniach żylnych, co również może mieć efekt ochronny względem powstawania żylaków. [4]

Błonnik pokarmowy

Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy pośrednio oddziałuje na krążenie krwi w nogach. Jego działanie skupia się głównie na regulowaniu motoryki jelit i składu mikroflory jelitowej. Jak to oddziałuje na żyły w nogach? W przypadku zaparć rozdęte pętle jelitowe mogą uciskać na żyły w miednicy mniejszej, gdzie spływa krew z kończyn dolnych. Sprawna perystaltyka jelit wiąże się z regularnymi wypróżnieniami, a więc z brakiem przeszkody w krążeniu krwi dolnej połowy ciała.

Źródła błonnika pokarmowego to m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, ciemny ryż, skórki owoców i warzyw, siemię lniane i orzechy. Warto pamiętać, że do prawidłowej pracy błonnika konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, więc wypijaj minimum 2 litry wody dziennie. [5]

Reaguj na pierwsze objawy żylaków

Nawet pomimo zdrowego stylu życia i dobrze zbilansowanej diety niektóre osoby nie są w stanie uniknąć rozwoju choroby żylakowej. Jest to związane z uwarunkowaniami genetycznymi. Ważna jest świadomość, że grube, wystające i poskręcane żylaki świadczą o postępującym i nieodwracalnym uszkodzeniu żył, dlatego już pierwsze objawy niewydolności żylnej powinny wzbudzić Twoją czujność. Są to obrzęki nóg, uczucie ciężkości nóg, pajączki naczyniowe oraz bóle i skurcze nóg. Skonsultuj te dolegliwości z lekarzem, który zaleci Ci jedną z metod postępowania objawowego:

  • noszenie pończoch uciskowych,
  • żel na żylaki z heparyną o działaniu przeciwobrzękowym, przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym,
  • żel na żylaki z wyciągami roślinnymi.

 

To, jaki styl życia prowadzisz, ma niezwykle ważne znaczenie dla zdrowia Twoich nóg. Informacji o tym, jak na co dzień możesz zadbać o krążenie w żyłach, szukaj u lekarza rodzinnego.

 

 

Bibliografia

[1]       A. W. Ashor, J. Lara, J. C. Mathers, i M. Siervo, „Effect of vitamin C on endothelial function in health and disease: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials”, Atherosclerosis, t. 235, nr 1, s. 9–20, lip. 2014, doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.04.004.

[2]       A. Garg i J. C.-Y. Lee, „Vitamin E: Where Are We Now in Vascular Diseases?”, Life (Basel), t. 12, nr 2, s. 310, luty 2022, doi: 10.3390/life12020310.

[3]       „Produkty bogate w potas, tabela, lista potraw bogatych w potas”. Dostęp: 8 luty 2024. [Online]. Dostępne na: http://www.mp.pl/social/article/77176

[4]       „Rutin – an overview | ScienceDirect Topics”. Dostęp: 17 kwiecień 2024. [Online]. Dostępne na: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/rutin

[5]       prof dr hab n med M. Jarosz, „Normy żywienia 2020”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostęp: 15 sierpień 2024. [Online]. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-2020/

 

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *