Firma Bazzara to jeden z bardziej uznanych producentów włoskiej kawy na rynku. Jest doceniana przede wszystkim przez prawdziwych smakoszy, którzy stawiają na jakość ziaren. Wynika to z unikalnych kompozycji i sposobu ich wypalania. W sklepie można kupić różne warianty kawy producenta. Które z nich warto spróbować i są najpopularniejsze?
Najpopularniejsze warianty sprzedawanej kawy
Kawa Bazzara sprzedawana jest w różnych wariantach smakowych oraz ilościowych. Do wyboru są zarówno torebki o pojemności 250 g, jak i duże opakowania 1 kg. Warto zwrócić uwagę na ziarniste kawy Piacerepuro albo Dogicigrancru, które stawiają przede wszystkim na jakość. To opcje dla bardziej wymagający klientów, gdzie gorzki lub słodkawy aromat jest uzyskiwany dzięki najlepszym możliwym kompozycjom smakowym. Wykorzystywane ziarna pochodzą z wielu różnych kontynentów: Ameryki, Afryki i Azji.
Dla fanów ekspresów automatycznych warto zdecydować się na inne kawy od producenta: Dolcevivace i Aromamore. Posiadają one charakterystyczne dodatki w rodzaju owoców albo orzechów laskowych. W sklepie Bazzara można spotkać się nawet z aromatem kakao, karmelu, a nawet kwiatów. Nuty smakowe są przez to zagadkowe i mogą zadziwić nawet najbardziej obeznanych smakoszy. Warto zwrócić uwagę na odmiany ziaren Bazzary, które idealnie nadają się do espresso: India Moonsoned albo Yellow Bourbon. Pochodzące z plantacji brazylijskich albo indyjskich są połączeniem mocnego smaku z delikatną słodyczą.
Dlaczego kawy Bazzara są tak popularne?
Kawy Bazzara wyróżnia się na tle konkurencji różnorodnymi smakami, gdzie każde opakowanie gwarantuje inny aromat i dodatki. Dla przykładu odmiana Santo Domingo Washed posiada słodkie nuty tytoniu, zbóż oraz orzeszków ziemnych. Ciężko znaleźć tak nietypowe połączenia u innych firm. To również ciekawe warianty ziaren, w których nie dominuje jedynie Arabica, ale również np. Robusta. W sklepie Bazzary można znaleźć nawet kawy bezkofeinowe, czego przykładem jest Deca Aqua. Nadaje się świetnie nie tylko do ekspresu automatycznego, ale również kolbowego i przelewowego.
Wyjątkowy smak kaw Bazzara bierze się z nietypowej produkcji. Zielone ziarna odbiera się na kilka dni przed odbiorem od dystrybutora, przez co stale zachowuje świeżość. W przeciwieństwie do innych palarni wypalanie trwa od 15 do 18 minut i jest procesem powolnym. Mieszanki przygotowane są osobno z perspektywy każdego ziarna, dlatego ich przygotowanie zajmuje dużo czasu. Dla producenta jakość kawy to absolutny priorytet, dlatego pomimo zmieniającego się rynku i kosztów nie zmienia sposobu produkcji.