Trzy pomysły na sycące śniadania dla dzieci i dorosłych

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To faktycznie prawda, chociaż niektóre osoby nie mają z rana apetytu, jednakże większość z nas potrzebuje przed wyjściem z domu sycącego i zdrowego śniadania.

Jeżeli nie spożyje się tego posiłku, trudno sobie poradzić z nowym dniem. Dotyczy to także dzieci uczęszczających do przedszkola czy szkoły. Śniadanie daje im energię niezbędną do nauki i innych aktywności przez cały poranek i przedpołudnie. Dzieci, które jedzą śniadania zazwyczaj także nie są wilczo głodne w porze obiadu, a więc zjadają mniej przez resztę dnia, co sprzyja prawidłowej wadze. Więcej o żywieniu matki i dziecka można przeczytać na stronie: https://www.mamazone.pl/artykuly/kuchnia/. Co więc podać dziecku na śniadanie?

Owsianka, której każdy chce spróbować

Zazwyczaj owsianka kojarzy się z czymś, co nie ma smaku, a więc zupełnie nie zachęca do spożycia. Otóż nie musi tak być, bo przecież owsiankę można zrobić nie tylko na wodzie, ale na przykład na mleku roślinnym, owsianym kokosowym czy migdałowym. Zyska ona wspaniały smak. Dodatkowo można ją wzbogacić o orzechy, świeże czy mrożone owoce lub czekoladę. Owsianka z bananem czy rodzynkami przygotowana na pysznym mleku roślinnym będzie przysmakiem, który zarówno dzieci jak i dorośli będą chętnie spożywać. Nasyci ona na długo i doda energii. Na śniadanie można sobie pozwolić nawet na dość bogatą w dodatki owsiankę, ponieważ na pewno zdążymy te kalorie spalić w ciągu dnia.

Sałatka ze świeżych warzyw

O poranku, zwłaszcza w lecie, mamy zwykle ochotę na coś kolorowego. Warto wykorzystać to i podawać świeże warzywa w postaci sałatki. Można do niej wykorzystać sałatę masłową lub lodową, pomidorki koktajlowe, ogórka czy paprykę. To propozycja bardzo niskokaloryczna. By uzupełnić ją w niezbędne do pracy mózgu węglowodany, warto podać dziecku pieczywo razowe, zamiast białej bułki z mąki pszennej. Jak sprawić, że warzywa będą miały więcej smaku? Wystarczy odrobina soli i ziół. Oczywiście trzeba dodać także trochę zdrowego oleju, na przykład rzepakowego.

Wrapy na pierwsze i drugie śniadanie

To nieco mniej popularny sposób na śniadanie, ale można mieć pewność, że przypadnie do gustu każdemu dziecku, jak i dorosłym. Mają one tę zaletę, że wygodnie można je także spakować do pudełka z drugim śniadaniem i zabrać do szkoły czy pracy. Wystarczy wykorzystać kupione placki, które smaruje się na przykład serkiem kanapkowym. Na to układa się wędlinę i ulubione warzywa. Następnie trzeba je zwinąć i pokroić na mniejsze części, tak , by wygodnie było trzymać je w dłoni. Zarówno sałatki, jak i wrapy są dobrym sposobem na to, by przemycić warzywa, za którymi dziecko nie przepada, na przykład rukolę. Takie zawijasy to również propozycja niezbyt kaloryczna, która jednak pozwala zyskać poczucie sytości na długo. Zawiera zarówno białko, jak i węglowodany oraz trochę tłuszczu, a przede wszystkim mnóstwo witamin. Podane wyżej propozycje nie są pracochłonne, co jest ich kolejną zaletą.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *