Jeśli szukasz naturalnego preparatu na wzmocnienie odporności, to koniecznie sięgnij po suplement diety zawierający tran. Prozdrowotne właściwości tej substancji są cenione na całym świecie – zawarte w niej witaminy i tłuszcze wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, dlaczego warto suplementować olej z wątroby dorsza.
Zdrowotne właściwości oleju z wątroby dorsza
Tran zdobył popularność z powodu wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które należą do grupy omega-3. Organizm człowieka nie potrafi ich syntetyzować, dlatego musimy dostarczać te substancje wraz z pożywieniem. Zdrowe kwasy poprawiają pracę układu nerwowego, krwionośnego oraz pokarmowego, a do tego wspierają odporność. Olej z wątroby dorsza zawiera witaminę A, D, a niektóre preparaty są wzbogacane o witaminę E. Dobroczynne substancje poprawiają kondycję włosów i paznokci oraz wzmacniają kości. Tran jest produktem łatwo dostępnym. Można go kupić w aptece, drogerii lub sklepie internetowym – na przykład na stronie: https://mybionic.pl/zywnosc/tran.
Doskwiera Ci niedobór witamin? Sięgnij po tran!
Olej z wątroby dorsza wykazuje wielokierunkowe działanie. Regularna suplementacja przyniesie korzyści każdemu, jednak jest szczególnie polecana osobom zmagającymi się z niedoborami. Tran pomoże kobietom i mężczyznom cierpiącym na:
- Trądzik, słabe widzenie po zmierzchu, łamliwe włosy i paznokcie oraz suchą skórę – spowodowane niskim stężeniem witaminy A;
- Obniżoną odporność, biegunki, bóle kostno-mięśniowe, brak apetytu – będące wynikiem niedoboru witaminy D;
- Problemy z koncentracją i zaburzenia hormonalne, które są następstwem braku kwasów omega-3.
Niedobory mogą dotknąć każdego z nas – zmagają się z nimi dzieci, seniorzy, osoby walczące z infekcją oraz każdy, kto na co dzień spożywa wysoko przetworzone potrawy.
Dlaczego warto zażywać suplementy diety z tranem?
Tran może nam pomóc w pozbyciu się rozmaitych dolegliwości. Odpowiednie dawki tego specyfiku przyczynią się do zahamowania rozwoju infekcji i wzmocnienia bariery nabłonkowej, która chroni nasz organizm przed wirusami i bakteriami. Olej z wątroby dorsza poprawia pamięć i koncentrację, a do tego pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tranie zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu wieńcowego i są skutecznym wsparciem w walce z nadciśnieniem. Omega-3 pozytywnie wpływa na jelita – poprawia ich mikrobiom oraz ułatwia przyswajanie mikroelementów i syntezę witamin.
Tran w kapsułkach czy w płynie?
Pigułka czy płyn – jaki tran lepiej wybrać? Okazuje się, że forma podania nie wpływa na właściwości oleju z wątroby dorsza. Oznacza to, że możemy zdecydować się na produkt, który w naszym odczuciu jest wygodniejszy. Wiele osób preferuje bezsmakowe, niewielkie kapsułki – ich dawkowanie jest uzależnione od stężenia preparatu. Najczęściej producent zaleca spożywanie jednej lub dwóch pigułek rano i wieczorem. Osoby mające problem z przyjmowaniem tabletek mogą sięgnąć po tran w formie płynnej lub smaczne żelki, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym maluchom.