Tradycyjne dania wielkanocne

Mimo że Boże Narodzenie wygrywa pod względem medialności, to Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem dla Chrześcijan. Ten wyjątkowy czas, podczas którego upamiętniane jest misterium paschalne, to również okres, gdy możemy spotkać się z całą rodziną przy świątecznym stole.

Wielkanoc przy rodzinnym stole

Wielkanoc to przede wszystkim tradycja, która kultywowana jest od wieków. W XVIII wieku rozpoczęto zwyczaj mszy rezurekcyjnych w nocy lub o świcie, po których następowało świętowanie właściwej rezurekcji, czyli zmartwychwstania. Następnie rodziny siadały do uroczystego wielkanocnego śniadania, które składało się z pokarmów wchodzących w skład święconki, czyli m.in. chleba, wędliny, chrzanu, jajek, miodu, soli i pieprzu. Dodatkowo na stole królowały świąteczne babki oraz mazurki – https://uwielbiam.pl/.

Żurek, barszcz biały, zalewajka – różnice między zupami

Jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych jest zakwaszona zupa mączna, czyli popularny żurek. Po dziś dzień istnieją pewne kwestie sporne, co do nazewnictwa tego dania. Mianowicie chodzi o różnice między żurkiem a barszczem białym. Rozbieżności wynikają z regionalnych zwyczajów. Według jednej tradycji żurek przyrządza się na bazie mąki żytniej, natomiast podstawą barszczu białego jest mąka pszenna. Według innych przekazów klasyczny żurek to zupa postna na zakwasie, zaś barszcz biały jest zupa zakwaszaną, którą przygotowuje się z wywaru boczku i kiełbasy. Jeszcze inny zwyczaj podaje, że barszcz biały powstaje na bazie serwatki ze zsiadłego mleka, a nie jak w przypadku żurku z zakwasu mącznego. Co więcej na Ziemi Łódzkiej i Kielecczyźnie popularnością cieszy się zalewajka – zupa podobna do żurku i barszczu, z tą różnicą, że do jej przyrządzenia stosuje się wodę z kiszonych ogórków. Rozziew w przepisach jest zatem duży.

Przepisy na tradycyjne potrawy wielkanocne

Nasza pierwsza propozycja to wielkanocny żurek w chlebie –  https://uwielbiam.pl/przepis/wielkanocny-zurek-w-chlebie. Korzystając ze sprawdzonej receptury marki Krakus, wystarczy zaledwie 40 minut i już możemy cieszyć się smakiem tej pysznej zupy. Żurek w chlebie z dodatkiem jajek, białej kiełbasy wieprzowej i ziemniaków prócz walorów smakowych jest bardzo pożywnym posiłkiem.

Kolejnym świetnym pomysłem na wielkanocne danie jest, mająca wielu zwolenników, zapiekanka. Do wykonania naszego przepisu niezbędna będzie przede wszystkim biała kiełbasa. Poza głównym składnikiem będziemy potrzebować dodatkowo jajek, zielonego groszku, makaronu (najlepiej typu pióra) oraz żółtej mozzarelli – https://uwielbiam.pl/przepis/wielkanocna-zapiekanka-z-biala-kielbasa-jajkiem-i-zielonym-groszkiem.

Ostatnia z naszych propozycji to klasyczny przepis na zapiekaną białą kiełbasę doprawioną ząbkiem czosnku, białą cebulą i smalcem – https://uwielbiam.pl/przepis/zapiekana-biala-kielbasa. Receptura genialna w swej prostocie!

Wielkanoc – tradycja smakuje najlepiej!

Można oczywiście trochę poeksperymentować z wielkanocnymi potrawami, ale powiedzmy sobie szczerze – w ten wyjątkowy czas najlepiej smakują dania oparte na tradycyjnych przepisach. Wiadomo, że nic nie zastąpi żurku czy białej kiełbasy sporządzonej zgodnie z recepturą, której używała nasza babcia czy prababcia!

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *