Pożywne i ciepłe, dające energię na cały poranek – porządne śniadanie to idealny przepis na dobry start w nowy dzień. Wytrawne czy na słodko? Tosty i grillowane kanapki możesz przygotować w niemal nieskończonej liczbie kombinacji, tak jak lubisz najbardziej. Podpowiadamy kilka pomysłów na śniadanie z tostami w roli głównej.
Pomysł na śniadanie – wystartuj z energią w nowy dzień
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – z tą zasadą nie należy dyskutować. Ciepłe i pożywne śniadanie to nie tylko dobry start w nowy dzień, to przede wszystkim porządny zapas energii na pierwszą jego część. Omijając ten pierwszy posiłek, skazujemy się na senność, osłabienie, trudności z koncentracją i ciągłą chęć na przekąszenie czegoś. Śniadanie napędza metabolizm i pozwala wykorzystać poranek jak najlepiej. Dlatego warto dobrze zaplanować, co będziemy jeść na śniadanie.
Przepis na śniadanie
Tosty, opiekane kanapki, grillowane sandwicze – to jedne z najbardziej lubianych potraw śniadaniowych. Są świetną bazą do wielu przepisów, a wymieniając pojedyncze składniki, możesz z nich przygotować nieskończoną liczbę wariacji, pysznych i sycących, według własnych upodobań. Wystarczy, że rano zajrzysz do lodówki, aby łatwo znaleźć składniki na smaczne śniadanie.
Pamiętaj, że do tostowania świetnie nadaje się nie tylko specjalny chleb tostowy, ale też każde inne pieczywo, także chałki. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które straciło już swoją pierwotną chrupkość i świeżość.
Tosty są świetną bazą do wielu potraw – na słodko i na słono. Aby przygotować pyszne opiekane pieczywo, wystarczy dobry toster lub grill elektryczny. Tak niewiele potrzeba, aby w krótkim czasie mieć wyśmienite chrupiące tosty lub grillowane kanapki. Potem tylko dobierz ulubione składniki, aby cieszyć się smacznym posiłkiem.
Dowiedz się, jak wybrać dobry toster >>
Tosty na śniadanie – masz wiele różnych opcji:
- zapiecz tosty, a potem ułóż na nich ulubione składniki;
- zgrilluj warzywa, dodaj jajko sadzone, na miękko lub chrupiący boczek, a ciepłe tosty zastosuj jako dodatek;
- przygotuj kanapkę z ulubionymi składnikami, a następnie zapiecz ją w całości w tosterze lub w grillu elektrycznym, zrób do tego prostą sałatkę;
- ułóż na tostach ulubione składniki i zapiecz w piekarniku, podawaj z sałatką;
- obtocz tosty w rozbełtanym jajku i smaż na patelni, aż się zarumienią, podawaj z plasterkami banana i masłem orzechowym;
- pokrój tosty na kostki, zarumień na patelni z małą ilością oliwy smakowej i podawaj jako grzanki do ulubionej sałatki.
Przepis na drugie śniadanie
Pierwsze śniadanie było wytrawne, to może drugie śniadanie na słodko? Polecają się tu francuskie tosty z bananem i miodem. Na niewielkim ogniu delikatnie rozpuść łyżkę miodu, karmelizuj, a następnie dodaj plasterki banana i szczyptę cynamonu. Przygotuj ciepłe tosty, ułóż na nich plasterki banana z miodem, przykryj drugą kromką. Całość obtocz w rozbełtanym jajku i usmaż na niewielkiej ilości masła.
Na tosty (lub np. tostowane kromki chałki) idealnie nadaje się masło orzechowe lub inne słodkie smarowidło, z dodatkiem serka śmietankowego i ulubionych owoców. Podgrzej ulubione pieczywo, posmaruj masłem orzechowym, daj łyżkę serka i pokrojone na małe kawałki truskawki, mango i maliny. Posyp startymi orzechami włoskimi.
Pomysł na śniadanie do pracy
Zabierz ze sobą do pracy ulubione grillowane kanapki z sałatką warzywną lub zapieczone tosty z serem i szynką. Jeśli w Twoim lunchboksie często lądują sałatki z dużą ilością warzyw i grillowanym kurczakiem, przygotuj do niej chrupiące grzanki lub tosty pokrojone w słupki. To idealny sposób na pyszne i sycące śniadanie do pracy – różnorodne i dające porcję energii na dalszą część dnia.
5 najlepszych przepisów na tosty na śniadanie (i nie tylko)
Oto kilka sprawdzonych przepisów na tosty. Wytrawne czy słodkie, wegetariańskie czy z dodatkiem bekonu? Wybierz swoje ulubione, a potem zmieniaj składniki i twórz własne improwizacje według upodobania.
Klasyczne tosty wytrawne – przepis
- chleb tostowy posmarowany masłem
- warzywa: sałata lodowa, pokrojone w plasterki ogórki i pomidory
- plasterki żółtego sera
- plasterki gotowanej szynki z indyka
- ulubione sosy: majonez, ketchup, musztarda, BBQ, inne
Na chleb połóż ser, warzywa i szynkę. Przykryj drugą kromką, a następnie zapiekaj w sandwich makerze lub na grillu elektrycznym, aż chleb będzie rumiany. Podawaj z ulubionymi sosami. Warzywa wymieniaj dowolnie na swoje ulubione, możesz też dodać odrobinę sosu do środka. Warto podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Wegetariańskie tosty na śniadanie – przepis
- chleb tostowy
- plasterki sera camembert (lub innego miękkiego pleśniowego)
- plasterki upieczonego buraka
- ogórek (najlepiej korniszon)
- rukola
- majonez lub lekki sos musztardowy
Na kromce chleba ułóż ser, następnie cienkie plastry buraka i ogórka. Przykryj drugą kromką i zapiekaj w tosterze lub grillu elektrycznym. Podawaj z rukolą i sosami, które najbardziej lubisz.
Grillowana kanapka z bekonem, serem i sałatą lodową – przepis
- chleb: kromki chleba opieczone w tosterze lub cała kanapka zapieczona w grillu elektrycznym
- warzywa: sałata, ogórek (najlepiej korniszon), pomidor
- grillowane cienkie plastry bekonu
- 2 plastry sera typu cheddar
- sos BBQ
Najpierw podsmaż na patelni lub na grillu plasterki bekonu, aby były chrupiące. Następnie na kromkach chleba ułóż plastry sera, warzywa i bekon, przykryj drugą kromką i zapiekaj, aż będą rumiane. Podawaj z sosem BBQ.
Przepis na tosty z awokado, łososiem i serkiem
- ulubione pieczywo, np. tosty z chleba razowego
- plastry wędzonego łososia
- guacamole lub dojrzałe awokado
- serek śmietankowy
- kiełki, rzodkiewka, szczypiorek
Przygotuj ciepłe tosty, posmaruj serkiem i guacamole (lub ułóż plastry obranego awokado). Na to połóż plastry łososia, udekoruj rzodkiewką, kiełkami i posiekanym szczypiorkiem.
Tosty z warzywami i jajkiem w koszulce – przepis
- ulubione pieczywo, np. tosty z chleba razowego lub kromki chałki
- warzywa do wyboru: sałata, rukola (lub miks sałat), pomidor, ogórek, kiełki, rzodkiewka, cebula
- duże jajka (po 1 na każdy tost)
W szerokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką octu. Gdy zacznie wrzeć, najpierw do miseczki wbij jedno jajko i wlej do garnka. Potem analogicznie kolejne. Gotuj 3–4 minuty, a następnie delikatnie wyjmij łyżką cedzakową, aby odsączyć nadmiar wody. W tym czasie zapiecz tosty, aż będą brązowe i chrupiące. Na tostach ułóż ulubione warzywa, możesz też polać ulubionym sosem (np. na bazie winegretu lub pesto), a na górze ułóż jajko w koszulce.