Czerwone wino jest bardzo popularnym napojem alkoholowym. Wysokiej jakości i naturalne wino, spożywane z umiarem, przyniesie tylko korzyści. Jesteśmy przyzwyczajeni do takich odmian wina jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Saperavi i Tempranillo. Według internetowego sklepu z winami BottleBox istnieje jednak wiele innych odmian winorośli, z których można produkować doskonałe wina czerwone. Przyjrzyjmy się pięciu najlepszym, zdaniem ekspertów, odmianom winorośli, o których nie mówi się zbyt wiele, ale zdecydowanie warto ich spróbować.
Zinfandel, grenache, shiraz, carmenère i monastril – o tych czerwonych winach będziemy mówić. Każde z nich ma swój specyficzny smak i zapach, wyraźnie wyczuwalne nuty owoców lub przypraw. Te „bardziej złożone”, oryginalne i intensywne wina pozwolą ci dowiedzieć się więcej o winach i nauczyć się je rozumieć jak prawdziwy sommelier. Ponadto są one dość przystępne cenowo, co pozwoli ci spróbować każdego z nich.
Dlaczego eksperci internetowego sklepu z winami BottleBox polecają właśnie te odmiany win czerwonych? Są one bardziej „złożone” niż tradycyjny merlot czy sauvignon, bardziej wielowymiarowe, oryginalne, o ciekawym smaku. Jeśli nie jesteś koneserem wina, prawdopodobnie nie zauważysz dużej różnicy w smaku lub aromacie przy pierwszej próbie. Ale jeśli początkujący powinni rozpocząć swoją „znajomość” z winami z prostych odmian, to powinieneś spróbować tych, które wymieniliśmy powyżej.
1. Zinfandel
Bardzo ciemna odmiana winogron, z której powstaje pyszne czerwone wino. Do niedawna Zinfandel rósł tylko w Kalifornii w USA. Ale dziś jest również dostępny w Europie i innych krajach świata. Wino to ma wysoką zawartość alkoholu. Kiedy weźmiesz łyk, poczujesz lekkie mrowienie w gardle, a następnie przyjemne ciepło. W aromacie i smaku dominują nuty jagodowe: jagody, czarne porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, żurawina, a także zapach czekolady, tytoniu i czarnego pieprzu. Najczęściej wino Zinfandel jest półsłodkie, słodkie lub wzmacniane.
2. Grenache
Wino Grenache lub Garnacha pochodzi z Hiszpanii. Obecnie ta odmiana winorośli jest również uprawiana w południowo-wschodniej Francji i na Sardynii. Jest to bardzo ciemne, prawie czarne czerwone wino o wysokiej zawartości alkoholu i umiarkowanej kwasowości. Zawartość alkoholu może osiągnąć 14% i jest to dość mocne wino. Ale jeśli pijesz wysokiej jakości oryginalny napój, nie przyprawi Cię on o ból głowy rano, uwierz mi! Grenache może pochwalić się wieloma różnymi owocowymi aromatami: wiśni, malin, a nawet pomarańczy czy mandarynki. Wino smakuje trochę cierpko ze względu na dużą ilość tanin.
3. Shiraz
Istnieje coś takiego jak „pełne wino”. Oznacza to, że jest bardzo bogate, gęste, ciemne, o bogatym smaku i aromacie, z nutami owoców i jagód, z wysoką zawartością tanin i dość wysokim procentem alkoholu. Wino to jest zwykle wytwarzane poprzez mieszanie różnych odmian winogron, które wzajemnie się uzupełniają. Odmiana winogron shiraz (czasami nazywana również syrah) może wykonać to zadanie w jednej osobie! Shiraz uprawiany jest głównie w Australii. Wino wyróżnia się aromatami jeżyn, borówek i innych ciemnych leśnych jagód, a także nutami pieprzu i ziaren kawy.
4. Monastrell
Wino to wytwarzane jest z późno dojrzewającej odmiany winorośli o tej samej nazwie, która jest ciemna i słodka. Odmiana ta rośnie głównie w Hiszpanii, a także na południu Francji (gdzie nazywana jest mourvedre). Smak wina wyróżnia się powściągliwym i stłumionym aromatem. Doświadczeni sommelierzy twierdzą, że można w nim usłyszeć aromaty ziemi, nuty smoły i tytoniu, dymu z ogniska, a nawet pieczonego mięsa! Ziemiste aromaty są charakterystyczną cechą win hiszpańskich, a jeśli porównamy na przykład Monastrell z Shiraz, od razu poczujemy dużą różnicę w tych winach.
5. Carmenere
Ta odmiana winogron została pierwotnie wyhodowana we Francji. Carmenère rośnie jednak z równym powodzeniem w Argentynie i to właśnie stamtąd dostarczana jest dziś większość win Carmenère. W winie tym wyraźnie wyczuwalne są nuty dojrzałych wiśni z migdałowym posmakiem. Sommelierzy wyróżniają także wyraźny posmak słodkiej papryki. To właśnie ta nuta aromatyczno-smakowa nadaje winu tak zwaną „ziołowość” – określenie spotykane również wśród koneserów wina. Carmenere dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, zwłaszcza tłustymi.