Szukasz lokalizacji na spotkanie w większym gronie? Wybierz hiszpańską restaurację!

Group of Happy friends having breakfast in the restaurant
Group of Happy friends having breakfast in the restaurant

Wielkimi krokami nadchodzi moment, w którym po latach spotkasz się z paczką dawnych przyjaciół, ale wciąż nie znaleźliście idealnej miejscówki na tę imprezę? A może szukasz odpowiedniego lokalu na organizację uroczystości rodzinnej albo spotkania o charakterze zawodowym w centrum Warszawy? W każdej z opisanych sytuacji świetnym wyborem będzie restauracja hiszpańska. Przeczytaj ten artykuł i przekonaj się, że iberyjskie specjały podbiją Wasze serca i podniebienia.

Na dobry początek: tapas

Każde spotkanie, bez względu na jego charakter, warto zacząć od konsumpcji tapas. Bardzo często robią tak zresztą sami Hiszpanie. Osoby, które dotarły na imprezę przed czasem, nie zasiadają od razu do zarezerwowanego stolika, ale gromadzą się przy barze i jedzą drobne przekąski, zapijając je szklaneczką piwa czy wina w oczekiwaniu na pozostałych gości. To doskonała okazja do zacieśnienia więzów ze współpracownikami lub odnowienia starych przyjaźni w luźnej atmosferze. Na przełamanie lodów warto zamówić deskę serów albo pintxos, czyli tradycyjne tapas z Kraju Basków.

Przystawki na każde podniebienie

Gdy zasiądziecie już do stołu, biesiadę zacznijcie od klasycznych przystawek. Entuzjaści owoców morza powinni spróbować krewetek z czosnkiem, które w menu na ogół kryją się pod nazwami: „gambas con ajo” lub „gambas al ajillo”. Osoby, które na co dzień nie lubią kulinarnych eksperymentów, absolutnie nie wyjdą zawiedzione z hiszpańskiej restauracji, ponieważ tamtejsi kucharze wykorzystują wiele składników, które popularne są również w Polsce. Oddani fani naszej rodzimej kuchni mogą zdecydować się na przykład na tatar wołowy, czyli tartar de ternera.

Kultowe dania główne

Gwoździem imprezy będą oczywiście doskonałe dania główne – to również z nich słynie kuchnia hiszpańska — Warszawa pod tym względem rozpieszcza swoich mieszkańców, dając im możliwość konsumpcji najlepszych specjałów Półwyspu Iberyjskiego. W lokalnej restauracji hiszpańskiej warto zamówić na przykład costillas ibericas, czyli żeberka ze świni iberyjskiej. Mięso tej rasy jest wyjątkowo delikatne, gdyż zwierzęta hodowane są na wolnym wybiegu, a karmi się je żołędziami. Prawdziwym klasykiem jest również paella de mariscos, czyli doprawiony szafranem ryż smażony z owocami morza. Fani wyszukanych potraw mogą skusić się natomiast na grillowaną ośmiornicę, czyli pulpo a la plancha.

Wyśmienite desery

Po daniu głównym przychodzi czas na deser. Miłośników słodkości z pewnością zachwyci sernik baskijski, którego sekret tkwi w wyjątkowo lekkiej konsystencji i efektownie spieczonych brzegach. Koniecznie należy spróbować też churros, czyli najbardziej znanego z hiszpańskich deserów. Są to podłużne paluszki formowane z parzonego ciasta i smażone w głębokim tłuszczu.

Nietuzinkowe napoje alkoholowe

Hiszpanie nie odchodzą od stołu po konsumpcji deseru – to dopiero w tym momencie zaczyna się najdłuższa część imprezy, czyli ożywione rozmowy, którym towarzyszą ciekawe kompozycje alkoholowe. Na spotkaniach w gronie przyjaciół lub współpracowników doskonale sprawdza się hit wakacji na wybrzeżu śródziemnomorskim, czyli sangria, do której przygotowania wykorzystuje się głównie czerwone wino oraz świeże owoce.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *