Sezon na cukinię i bakłażana – przepisy na warzywa na patelnię

Niektóre potrawy uważane są za sezonowe, ponieważ dostępność danych produktów jest uzależniona od danej pory roku. Popularne w tych czasach uprawy metod pozwalają co prawda, by pewne warzywa i owoce były dostępne także przez cały rok, jednak te najświeższe i najsmaczniejsze kupowane są właśnie we wskazanym momencie. Oto kilka przepisów, dzięki którym zaserwujesz gościom najdoskonalszą wersję obiadu bądź kolacji, w której najważniejszymi składnikami okazuje się być cukinia i bakłażan.

Potrawy z cukinii i bakłażana – dla kogo?

Dania z cukinii uważane są za niezwykle zdrowe i smaczne. W końcu jest to warzywo, które dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, takich jak żelazo, potas oraz magnez. Nie brakuje w nim także witamin: C, K, PP oraz B1.  Ze względu na swoją niskokaloryczność[1], cukinia często pojawia się w jadłospisie osób, które dbają o linię lub które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jest to warzywo, które szczególnie dobrze sprawdza się także przy problemach z nadkwaśnością. Bakłażan jest natomiast warzywem, które dużą popularność zyskało ze poprzez kuchnię bułgarska – tam pojawia się często razem z dynią lub fasolą.

Najpopularniejsze dania z cukinii i bakłażana to te, które przygotowywane są na grillu. Nie każdy ma jednak możliwość skorzystania z profesjonalnego sprzętu do grillowania, dlatego dobrym zastępstwem może być patelnia grillowa. To sprawdzony sposób, jeżeli chcemy przygotować pyszną potrawę w domowym zaciszu – niezależnie od pogody. 

Dania z cukinii i bakłażana – przepisy 

Połączenie cukinii z bakłażanem znane jest nie od dzisiaj. Oba te warzywa są niezwykle zdrowe, a ich smak jest jedyny w swoim rodzaju. O ile cukinię niektórzy spożywają także na surowo, to jednak zaleca się usmażyć ją, udusić lub upiec. Bakłażan podawany jest natomiast tylko w takiej formie, ponieważ w innym przypadku może być źródłem problemów trawiennych. 

  • Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym smakują doskonale bez żadnych dodatków w postaci makaronu, czy też ryżu. Można połączyć je z innymi warzywami, takimi jak choćby cebula. Zanim składniki połączymy na patelni, warto wcześniej przygotować warzywa w piekarniku.
  • Wegetariańska wersja burgerów może opierać się właśnie na bakłażanie i cukinii. Te dwa składniki doskonale zastąpią mięso, a nawet inne nieodzwierzęce zamienniki. Oto pomysł na zdrową wersję fast fooda.
  • Połączenie cukinii i bakłażana okazuje się być przepysznym dodatkiem do potrawy zwanej ratatouille.
  • Dla osób, które nie potrzebują niskokalorycznych i dietetycznych dań – cukinia i bakłażan mogą być jednym ze składników obiadu, w którym obecny jest także pszenny makaron.
  • Chociaż leczo kojarzone jest głównie z cukinią, to nie ma żadnych przeciwwskazań, aby stworzyć wersję wegetariańską i dodać do niego także bakłażana.
  • Przepis na pyszną kolację to bakłażan, cukinia, sałata i ser feta. Dodatkiem mogą być tutaj pomidorki koktajlowe i cebula.
  • Dla osób, które lubią nieco bardziej orientalną kuchnię, cukinia i bakłażan będą jednym ze składników potrzebnych do stworzenia curry.
[1] B. Ślaska-Grzywna, A. Starek, Wpływ obróbki cieplnej na jakość cukinii, Inżynieria Rolnicza 2011, 6(131), s. 223.

Bibliografia 

  1. Śląska-Grzywna B., Starek A., Wpływ obróbki cieplnej na jakość cukinii, Inżynieria Rolnicza 2011, 6(131).

Chcesz dowiedzieć się jak interpretować sny? Sprawdź sennik!

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *