Sezon na dynię w pełni – zobacz, co możesz z niej zrobić!

homemade autumn butternut squash soup with pumpkin seeds, bacon and basil on rustic background

Dynia to kulinarny przebój jesieni. Nie ma dużo kalorii, jest zdrowa, świetnie smakuje i można z niej przygotować o wiele więcej niż tylko lubianą i popularną zupę dyniową. Dziś proponujemy to, co sami lubimy najbardziej, czyli wyjątkowe połączenie dyni i boczku.

Dlaczego warto wybierać potrawy z dynią?

Dynia jest produktem sezonowym podobnie jak szparagi, truskawki czy grzyby. Można się nią cieszyć tylko przez kilka, jesiennych tygodni i to kilkoma jej odmianami, które różnią się między sobą wielkością, kolorem i smakiem miąższu. Niezmienne jest na pewno to, że dynia to bogactwo składników odżywczych i witamin – znajdziemy w niej beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę A czy C. Do tego oczywiście należy doliczyć pektyny i kwasy organiczne.

Z czym jeść dynię?

Dynia ma subtelny i delikatny smak, więc dobrze jest dobrać do niej bardziej aromatyczne dodatki i przyprawy. – Miąższ dyni wyśmienicie komponuje się z boczkiem. Subtelnie podkreśla on smak tego warzywa, nadaje mu wyjątkowego aromatu i charakteru. Pamiętajmy również o tym, że małe kawałki bekonu w zupie dyniowej czy zapiekance sprawiają, że danie jest bardziej sycące i dostarcza więcej energii. Producenci boczku wychodzą naprzeciw naszym potrzebom i oferują nie tylko boczek w kawałku, ale również w plastrach, pokrojony w kostkę czy posiekany w drobne płatki, a nawet wstępnie wysmażony – wystarczy go tylko dodać do potrawy. – mówi Daniel Ratajczak marketing & PR manager z firmy Kaminiarz

Sprawdź, co można zrobić z dyni!

Oto zdrowe, pyszne i proste przepisy na jesienną kolację z dynią w roli głównej:

Quiche z dynią

Składniki:

Ciasto

200 g mąki

125 g masła

sól, pieprz

1 jajko

Farsz

1 kg dyni

2 małe jabłka

125 g boczku smażonego w plastrach

1 cebula

½ szkl. wywaru z warzyw

tymianek, sól

4 jajka

125 ml mleka

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto i 2 łyżki zimnej wody wymieszać. Szybko zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

  2. Okrągłą, ceramiczną formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na koło większe niż foremka. Wyłożyć formę, odciąć brzegi, spód nakłuć widelcem.

  3. Obrać dynię, jabłka, cebulę, pokroić w kostkę.

  4. Boczek pokroić na drobne kawałki, podsmażyć i wyłożyć na osobny talerz (można również użyć gotowych płatków, podsmażonego już boczku sałatkowego od marki Kaminiarz.

  5. Cebulę poddusić na łyżce oleju. Dodać jabłka i dynię. Dolać ½ szklanki wywaru z warzyw i sól. Dusić warzywa dopóki płyn się nie zredukuje.

  6. Rozbić 4 jajka, połączyć z mlekiem.

  7. Warzywa rozłożyć na cieście, posypać z góry skwarkami boczku.

  8. Wlać masę jajeczną.

  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg), ok. 45 minut.

 

Dynia zapiekana w plastrach boczku

1 mała dynia hokkaido

200 g plastrów boczku smażonego (podzielić na 32 cząstki)

8 ząbków czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżka płynnego miodu

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

1 łyżka tymianku

Przygotowanie:

  1. Dynię umyć, usunąć pestki i włókna. Pokroić najpierw na ćwiartki, a następnie na 16 kawałków tej samej szerokości.

  2. Każdą cząstkę dyni owinąć 2 plasterkami boczku.

  3. Kawałki dyni z boczkiem rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodać tymianek.

  5. Każdą cząstkę dyni polać sosem czosnkowym.

  6. Piec na złoto ok. 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *