Sekret idealnego cappuccino. Jak zrobić perfekcyjną kawę z pianką?

Sekret idealnego cappuccino. Jak zrobić perfekcyjną kawę z pianką?

Marzysz o aromacie świeżo parzonej kawy, unoszącym się spod gęstej, puszystej mlecznej pianki? Uwaga – zdradzamy tajniki przygotowania tradycyjnego, wybornego włoskiego cappuccino! Podpowiadamy też, jak urozmaicić klasyczną recepturę nowoczesnym twistem. Naucz się robić wyśmienite cappuccino z aksamitną mleczną chmurką.

Tradycyjne cappuccino – jak zrobić?

Przygotowanie idealnego cappuccino polega na wykorzystaniu sprawdzonego przepisu i dobrej jakości składników. By kawa z pianką doskonale wyglądała i była smaczna, musisz też wykazać się precyzją i odrobiną cierpliwości.

Co jest potrzebne do zrobienia cappuccino?

By przygotować perfekcyjne cappuccino z ekspresu (jedną filiżankę kawy z pianką z mleka), potrzebujesz:

  • 7 g zmielonych ziaren dobrej kawy – np. Woseba Ti meriti un caffè Gusto Raffinato,bo to od nich zależy profil smakowy kawowego napoju oraz intensywność aromatu; cappuccino możesz przygotować zarówno z arabiki, jak i robusty oraz z mieszanki obu tych rodzajów ziaren;
  • 100 ml chłodnego, wyjętego chwilę wcześniej z lodówki mleka o zawartości tłuszczu 3,2%; łatwiej je spienić i efektownie wykończyć nim kawę; możesz też użyć specjalnego mleka dla baristów, ponieważ jest ono nie tylko odpowiednio tłuste, ale zawiera też większą ilość białka; dzięki temu jeszcze lepiej się pieni, tworząc sztywną i gładką pianę;
  • filiżanki o pojemności ok. 150 ml – najlepiej porcelanowej i wcześniej podgrzanej; wybierz naczynie z grubej porcelany, a kawa dłużej pozostanie przyjemnie ciepła.

Przepis na tradycyjne cappuccino

Robienie kawy z pianką zacznij od zaparzenia ok. 30 ml espresso. Gdy baza cappuccino znajdzie się w filiżance, zajmij się przygotowaniem puszystej piany. 

Spień mleko za pomocą spieniacza. Musi z niego powstać jedwabista piana bez pęcherzyków. Powinna ona mieć temperaturę ok. 65 °C. Sprawi to, że będzie delikatnie słodka – wpłynie to korzystnie na walory smakowe kawy. Natomiast cieplejsza pianka może spowodować, że cappuccino stanie się gorzkie.

Gdy spienisz mleko, zacznij je przelewać do filiżanki z espresso. Rób to, trzymając dzbanek z pianką ok.15 cm nad kawą. Bardzo powoli i z wyczuciem nalewaj ją „do środka” filiżanki. Wraz z tym, jak z dzbanuszka będzie ubywać mleka, przybliżaj go do kawy. W ten sposób „cięższa” część pianki połączy się z espresso, a „lżejsza” będzie się na nim unosić. Gdy całe mleko znajdzie się na i w kawie, cappuccino będzie gotowe!

Jak zrobić cappuccino bez ekspresu?

Czy wiesz, że możesz przygotować pyszne cappuccino, nie mając ekspresu ciśnieniowego z wbudowanym spieniaczem mleka?

Do zaparzenia samego espresso są potrzebne drobno zmielone ziarna kawy i odpowiednio wysokie ciśnienie. Powinno wynosić ono ok. 9 bar. Jednak również za pomocą kawiarki i french pressu przygotujesz mocną, intensywną i aromatyczną kawę – idealną bazę pod cappuccino.

Natomiast by spienić mleko, wykorzystaj np. elektryczny spieniacz do mleka (za dobry sprzęt zapłacisz ok. 100 zł). Za jego pomocą stworzysz puszystą pianę, którą wystarczy przelać do filiżanki z mocną kawą. Voilà – domowe cappuccino gotowe!

Czekoladowe cappuccino – jak je przygotować? 

Miks czekolady i cappuccino? Czemu nie! Taka kawowa wariacja będzie bliską krewną zarówno mokki, jak i cappuccino. Jak ją przygotować? Potrzebujesz tych samych składników co do klasycznej kawy z pianką oraz:

  • większej filiżanki lub szklanki (o pojemności ok. 200 ml),
  • 3-4 kostki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, jeśli lubisz słodsze kawy),
  • 1 kostkę startej czekolady – do dekoracji.

Zanim zaczniesz parzyć espresso, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Czekoladowy płyn wlej na dno filiżanki. Dalej postępuj tak, jak przygotowując tradycyjne cappuccino. Na koniec puszystą mleczną piankę na kawie obsyp startą na drobne wiórki jedną kostką czekolady.

Cappuccino w nowej odsłonie

Nowoczesne podejście do tradycyjnego cappuccino to propozycja dla osób, które lubią eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Kawa z pianką może mieć nietuzinkowe walory smakowe i być odpowiednia dla wegan.

Cappuccino wegańskie – jakie mleko wybrać?

Puszysta chmurka do cappuccino może powstać również z mleka roślinnego. Mogą nim być napój owsiany lub sojowy, które zapewniają pianie trwałość. 

Cappuccino to przysmak kawoszy i klasyka wśród mlecznych kaw. Jego przygotowanie jest łatwe, choć wymaga przestrzegania proporcji dotyczących ilości mleka i zmielonych ziaren (znajdziesz je np. na https://woseba.pl). Natomiast jeśli ciągle poszukujesz nowych, kawowych smaków, przełam recepturę na klasyczne cappuccino, dodając do niego rozpuszczoną czekoladę czy syrop smakowy. Pamiętaj też, że jest to kawa idealna do zrobienia wrażenia na gościach. W tym celu warto nauczyć się podstaw latte art i tworzyć piękne wzory ze spienionego mleka na powierzchni cappuccino.

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *