Ściereczki kuchenne – dla wygodnego i skutecznego czyszczenia

Kuchnia to miejsce szczególne w każdym domu. Nie tylko ze względu na jego przeznaczenie, ale również na szereg czynności, które w niej wykonujemy. Kuchnia powinna być ponadto wyposażona w odpowiednie meble, urządzenia i obiekty, których obecność pozytywnie wpłynie na jej funkcjonalność. Wśród nich znajdują się przyrządy wykorzystywane w sprzątaniu i czyszczeniu. Nie będzie wielkim zaskoczeniem, gdy zdradzimy, że kuchnia jest tym pomieszczeniem, w którym sprzątamy najczęściej. Dlatego warto dołożyć starań i zaopatrzyć się w profesjonalne narzędzia do sprzątania. Wśród nich znajdują się ściereczki kuchenne, bez których nie uda się zapanować nad bałaganem i brudem.

Ściereczki kuchenne – kilka porad przed zakupem

Wbrew pozorom, ściereczki kuchenne to istotne narzędzia w niemal każdej pracy wykonywanej w kuchni. Poszczególne dostępne rodzaje ściereczek mogą być mniej lub bardziej użyteczne – w zależności od materiału, z którego zostały wykonane oraz innych istotnych parametrów. Zacznijmy jednak od tego pierwszego. Po ściereczki z jakich materiałów warto sięgać, by utrzymanie porządku w kuchni było prostsze?

Do najczęściej używanych należą ściereczki bawełniane. Są często wykorzystywane zarówno w wykonywaniu codziennych obowiązków – na przykład w czasie gotowania – jak i podczas sprzątania. Bawełna to materiał wytrzymały oraz odporny na obrażenia mechaniczne – takie jak rozciąganie lub ścieranie. Ponadto, jest to materiał w wysokim stopniu higroskopijny – nadaje się więc zarówno do wycierania wilgotnych blatów jak i garnków i patelni. Ponadto, bawełna jest przyjemna w dotyku, a wykonane z niej ściereczki prezentują się schludnie i estetycznie.

Ściereczki lniane są nie mniej praktyczne. Len to materiał ekologiczny, o dużym potencjale higroskopijnym. Nawet po zaabsorbowaniu dużej ilości wody, ściereczka pozostaje sucha w dotyku. Dzięki temu – nadaje się lepiej niż jej bawełniany odpowiednik do wycierania sztućców oraz naczyń.

Ścierki z mikrofibry – wybór optymalny do twojej kuchni

Ścierki z mikrofibry są wykorzystywane w sprzątaniu różnego typu zabrudzeń oraz obiektów. Możemy nimi przecierać zarówno blaty pokryte mokrymi lub zaschniętymi plamami, jak również framugi okienne, szyby, półki oraz inne miejsca. Mikrofibra to materiał świetnie radzący sobie z usuwaniem kurzu, pyłków, zanieczyszczeń biologicznych oraz innych.

Mikrofibra jest materiałem wytworzonym przy użyciu nowoczesnej technologii – w jej składzie znajdują się włókna poliestrowe oraz poliamidowe o specjalnym splocie. Dzięki temu, ścierki z mikrofibry mają wyjątkowo wysoką chłonność, co idealnie sprawdza się w czasie sprzątania mokrych powierzchni. Ścierka z mikrofibry może pod tym względem zastąpić standardowe zmywaki kuchenne.

Warto podkreślić, że sprzątanie przy użyciu ścierek z mikrofibry może odbywać się zarówno na mokro jak i na sucho. W przypadku czyszczenia powierzchni szklanych, metalowych, sztucznych lub drewnianych, pokrytych kurzem, smugami oraz tłustymi plamami – sprzątanie możemy odbywać bez dodatku wody. Jeśli natomiast pragniemy uporać się z zaschniętymi plamami – ścieranie na mokro pójdzie nam bardzo gładko. Wówczas, wystarczy użyć niewielkiej ilości wody, która pomoże w rozpuszczeniu zeschniętych składników.

5/5 - (1 głosów)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *