Ryż to podstawa kuchni azjatyckiej i częsty, już niemal zadomowiony, gość na polskich stołach. Znalazł zastosowanie jako element lub baza do potraw jednodaniowych lub dodatek do codziennych posiłków, sałatek i deserów, zwłaszcza w ostatnim czasie. To produkt otrzymywany z ziaren ryżu. Jest źródłem węglowodanów w żywieniu osób dotkniętych różnymi chorobami. Znalazł szerokie zastosowanie w dietach lekkostrawnych, jak również w diecie bezglutenowej oraz treningowej. Dostarcza energii i zaspokaja głód. Stanowi bogate źródło złożonych węglowodanów. Zawiera aminokwasy, minerały: potas, fosfor, sód, mangan, wapń, magnez, cynk, witaminę E oraz cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP). Szczególnie uwagę przyciąga obecność witaminy B17 (amigdaliny), którą naukowcy okrzyknęli naturalnym wsparciem w walce z rakiem! Witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na układ nerwowy i nie powinno ich zabraknąć w diecie. W Polsce najpopularniejszy jest biały ryż, który powstaje w wyniku obłuskania ziaren z ich wierzchnich warstw, a następnie ich polerowania. W ten sposób traci też część wartości odżywczych. Na świecie uprawia się tysiące odmian ryżu, różniących się smakiem, kulinarnym zastosowaniem, zawartością skrobi i innych wartości odżywczych.
Inne mniej znane zastosowanie ryżu to pochłanianie zapachów i wilgoci w szafie z ubraniami lub butami. Wystarczy napełnić ryżem bawełnianą torebkę i powiesić w szafie, aby zaabsorbowała całą zgromadzoną wilgoć. W okresie przeziębienia można stosować rozgrzewający ryżowy kompres. Trzeba wypełnić bawełnianą skarpetkę ryżem, a następnie włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. To naturalna metoda, którą można stosować podczas walki z przeziębieniem. Torebki z ryżem pomogą w osuszaniu przemoczonych butów – umieść je w każdym i pozostaw na 24 godziny. Ziarnami ryżu świetnie naostrzysz tępe ostrze blendera czy innego urządzenia tego typu. Wsyp do wysokiego naczynia ryż i włącz urządzenie na 2 min, tym samym rozdrabniając suchy ryż. Po opróżnieniu naczynia ostre ostrza będą gotowe go użycia.
Czekoladowy budyń ryżowy
SKŁADNIKI:
1 szklanka ugotowanego na wodzie ryżu basmati
1/2 szklanki mleka roślinnego np. ryżowego
1 łyżka kakao (proszek bez cukru)
1 banan,
1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowany ryż zalej mlekiem roślinnym. Całość połącz blenderem w celu uzyskania jednolitej masy. Dodaj pozostałe składniki: kakao i banan. Budyń po ostygnięciu tężeje. Można spożywać na zimno i na ciepło.
Wege spring rolls
SKŁADNIKI:
3 arkusze papieru ryżowego
1/2 marchewki
1/2 zielonego ogórka
Kilka listków kolendry
1/2 papryki (żółtej lub czerwonej)
1 mała garść kiełków soi
1 mała garść kiełków rzeżuchy
3 liście sałaty rzymskiej
Sos:
2 łyżki wody przegotowanej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka octu ryżowego
1 pokrojona papryczka chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Marchew umyj, obierz, porwij sałatę, a ogórka i marchew pokroj w słupki. Papier ryżowy zamocz w wodzie, np. nalewając ją do płaskiego naczynia (dzięki temu stanie się miękki i plastyczny). Na środek papieru nałóż: przygotowane warzywa, kiełki, kolendrę oraz poszarpaną sałatę. Zwiń papier, zawijając brzegi i mocno dociskając. Podawaj z przygotowanym sosem.
Matujący puder ryżowy
SKŁADNIKI:
łyżka mąki ryżowej
1 łyżeczka talku
szczypta cynamonu
opakowanie na gotowy puder
PRZYGOTOWANIE:
Połącz składniki, umieść w opakowaniu. Unikaj wilgoci, nakładaj suchym pędzlem do pudru. To naturalny kosmetyk, nie zapycha porów, jest lekki, a skóra może pod nim swobodnie oddychać. Pamiętaj, aby przed użyciem kosmetyku sprawdzić reakcję alergiczną na małym fragmencie skóry.