Dietetycy jednogłośnie podkreślają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak jego postrzeganie różni się w zależności od kraju. Wiele produktów spożywczych pojawia się w kuchniach na całym świecie, ale wykorzystuje się je do przygotowania innych dań. Do takich składników należą płatki owsiane i chleb razowy, które cieszą się dużą popularnością, mimo różnorodności ich zastosowania.
W polskim śniadaniu często dominują produkty zbożowe i wypieki, w tym płatki owsiane oraz chleb razowy. Warto wiedzieć, że nie tylko u nas o poranku cieszą się takim powodzeniem. Chcesz wiedzieć, w jakich krajach jeszcze podaje się je na śniadanie?
Płatki owsiane w amerykańskim śniadaniu
W Ameryce śniadania są zróżnicowane i obfite. Kojarzą się z bekonem, jajkami, tostami oraz naleśnikami (pancakes), ale płatki śniadaniowe, w tym płatki owsiane, również cieszą się dużą popularnością. Przygotowuje się je na wiele sposobów i w wielu restauracjach można znaleźć je w menu śniadaniowym. Jeśli chcesz spróbować owsianki w amerykańskim stylu, wypróbuj przepisy na owsiankę z jabłkiem i cynamonem lub płatki owsiane z brązowym cukrem oraz syropem klonowym.
Owsianka i granola w śniadaniu skandynawskim
Mieszkańcy Szwecji, Norwegii i Finlandii chętnie sięgają po owsiankę, do której dodają owoce i orzechy. Oprócz tego na śniadanie spożywa się granolę z płatków owsianych z jogurtem bądź mlekiem.
Jeśli masz ochotę na smaczną owsiankę, składniki znajdziesz w sklepie internetowym Auchan. Płatki owsiane są dostępne na stronie:
Hagelslag – holenderskie śniadanie z chlebem razowym
W Holandii chleb razowy cieszy się dużą popularnością i często gości na śniadaniowym stole. Można go jeść z warzywami i innymi dodatkami, ale jeśli lubisz słodkości, koniecznie spróbuj hagelslag – słodkiej posypki, która przypomina te używane do dekoracji ciast, ale ma znacznie intensywniejszy smak. Szczególnie popularna jest posypka czekoladowa, choć dostępne są także wersje anyżowe i owocowe. Przygotowanie takiej kanapki jest proste – wystarczy posmarować kromkę masłem i posypać ulubioną posypką.
Chleb razowy do śniadania w stylu holenderskim znajdziesz na stronie
Chleb razowy w angielskim śniadaniu
Jeśli jesteś fanem angielskich śniadań, również możesz wykorzystać chleb razowy. Tradycyjne angielskie śniadanie składa się ze smażonych kiełbasek lub bekonu z sadzonymi jajkami, a chleb razowy pełnoziarnisty, znany jako Wheaten Bread, doskonale je uzupełnia. Na talerzach często pojawia się także black pudding, czyli rodzaj wędliny z krwi wołowej lub wieprzowej. Miłośnicy prostszych śniadań preferują tosty z odrobiną masła.
Tradycyjne niemieckie śniadanie
W niemieckiej kuchni pieczywo również odgrywa kluczową rolę, spożywane jest zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Oprócz białego chleba i bułek często serwuje się chleb pszenno-żytni oraz razowy. Pieczywem o wyjątkowo długiej tradycji w Niemczech jest pochodzący z Westfalii pumpernikiel. Dzieci na śniadanie jedzą kromki smarowane dżemem lub miodem, podczas gdy dorośli preferują pasztet, wędliny i ser.
Płatki owsiane, chleb razowy i inne składniki potrzebne do przygotowania śniadania z różnych krajów możesz kupić w sklepie https://zakupy.auchan.pl/.