Makrofotografia w kuchni

Woman Photographer Food Croissant Photography Concept

Makrofotografia i fotografia zbliżeniowa świetnie uzupełnią Twoją fotografią kulinarną. Obiektyw makro umożliwi Ci pokazanie zdumiewających szczegółów dań, które zachwycą oglądających Twoje zdjęcia i z pewnością narobią im apetytu. Poznaj więc sposoby wykorzystania makrofotografii w kuchni, a także czym różni się fotografia zbliżeniowa od makrofotografii. Dowiesz się również jaki obiektyw makro będzie najlepszy do fotografowania jedzenia.

Makrofotografia i fotografia zbliżeniowa świetnie uzupełnią Twoją fotografią kulinarną. Obiektyw makro umożliwi Ci pokazanie zdumiewających szczegółów dań, które zachwycą oglądających Twoje zdjęcia i z pewnością narobią im apetytu. Poznaj więc sposoby wykorzystania makrofotografii w kuchni, a także czym różni się fotografia zbliżeniowa od makrofotografii. Dowiesz się również jaki obiektyw makro będzie najlepszy do fotografowania jedzenia.

Po co robić zdjęcia z bliska i makro w kuchni?

Fotografia kulinarna to fascynująca, apetyczna i smaczna dziedzina robienia zdjęć. Jeśli specjalizujesz się w tym gatunku, to z pewnością wciąż szukasz nowych fajnych pomysłów na to, jak pokazać danie w możliwie najbardziej atrakcyjny i ciekawy sposób. Pomocna z pewnością okaże się makrofotografia i fotografia zbliżeniowa.

Te dwa gatunki świetnie uzupełnią Twoje sesje. Obiektyw do zdjęć makro wzbogaci Twoje sesje jedzenia i niesamowite powiększenia szczegółów, które wyróżnią się oryginalnością. Możesz pokazać detale fotografowanych dań i w bardzo atrakcyjny sposób pokazywać składniki, np. przyprawy czy bardzo małe składniki. Fotografowanie makro obiektywami może być świetnym pomysłem na wzbogacenie swojego bloga kulinarnego czy profilu w mediach społecznościowych.

Jaki obiektyw do makro jedzenia?

Rozważając jaki obiektyw do zdjęć makro jedzenia będzie najlepszy, trzeba wziąć pod uwagę te same parametry co w przypadku tradycyjnej fotografii makro. Najważniejsze jest, aby skala odwzorowania w obiektywie do makro wynosiła 1:1. Dzięki temu obiekt o długości 1 cm zajmie na matrycy również 1 cm. Nie będzie więc dochodziło do ich przeskalowania, co umożliwi ukazywanie detali miniaturowych obiektów.

Aby fotografie makro jedzenia prezentowały się świetnie, przyda się jasny obiektyw. Taka konstrukcja obiektywu makro umożliwia łatwe fotografowanie przy mniejszej ilości światła, a także zapewnia łatwiejsze operowanie głębią ostrości. Uzyskasz więc piękne, artystycznie wyglądające fotografie makro, które będą w niezwykle atrakcyjny sposób ukazywały jedzenie.

Najważniejsze parametry obiektywu makro do fotografowania jedzenia

Robiąc zdjęcia małych obiektów, najczęściej wybiera się obiektywy do makrofotografii o stałej ogniskowej. Świetnie sprawdzają się tutaj obiektywy do makro o nieco dłuższej ogniskowej – tzw. krótkie tele. Jak już wspominałem, ważna jest skala odwzorowania, która powinna wynosić minimum 1:1. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po obiektyw do makro o skali odwzorowania 2:1, 3:1 itd. Dzięki temu taki obiektyw makrofotograficzny będzie dawał jeszcze lepsze powiększenie fotografowanych obiektów.

Pomysły na zdjęcia z bliska i makro jedzenia

Mając obiektyw do makro szerokokątny czy tele możesz zacząć rejestrować niezwykłe szczegóły składników bądź całych potraw. Świetnie prezentują się przykładowo detale owoców egzotycznych. Fajnym uzupełnieniem są także makrofotografie naczyń czy zastawy stołowej. Możesz także uzupełnić swoje sesje kadrami, ukazującymi jedzenie w makro tak, że staje się abstrakcyjnym obrazem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *