Kokos to roślina z bez wątpienia dalekich krajów zyskująca w ostatnim czasie na popularności. Owoc palmy kokosowej zawiera wiele substancji odżywczych, które doskonale wpływają na zdrowie. W różnych częściach tej rośliny natura ukryła cenne witaminy i minerały. Miąższ kokosa jest zasobny w nasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące szybko dostępne źródło energii. Zawiera błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. W kokosie natkniesz się też na witaminę witamina C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy E i K oraz last but not least błonnik. Zapytasz o makro kokosa? Oto ono: 70% tłuszczów, 14% węglowodanów oraz 7% białka. Olej kokosowy jest stabilny termicznie, bo zawarty w nim tłuszcz bywa prawie wyłącznie nasycony, co gwarantuje pełną sukcesów kulinarnych obróbkę termiczną. Dodatek tłuszczu nasyconego do posiłku hamuje apetyt, więc łatwiej osiągnąć sytość na dłużej i dać już spokój wieczornym przekąskom. Zawarty w oleju kwas laurynowy działa antybakteryjnie, antygrzybiczo, antywirusowo. Wespół w zespół z kwasem kaprylowym ratują jelita, regenerując i łagodząc stany zapalne. W związku z tym, że w odróżnieniu od innych tłuszczów nasyconych nie zawiera cholesterolu, nie powinien być jedynym źródłem w diecie. Woda kokosowa to świetny izotonik! Pomaga przeżyć na bezludnej wyspie, dobrze gasi pragnienie, nawadnia po intensywnym treningu i ratuje życie po weekendowych szaleństwach. Ssanie oleju wpływa na kondycję jamy ustnej, redukuje nieprzyjemny zapach, pomaga usunąć kamień i przebarwienia nazębne oraz inne zanieczyszczenia. Olej kokosowy sprawdza się również jako kosmetyk stosowany na skórze. Łagodzi podrażnienia i świąd, świetnie pielęgnuje cerę oraz usta, zapobiegając ich przesuszaniu się. Dzięki antybakteryjnemu działaniu może pełnić rolę antyperspirantu. Jest oczywiście bezpieczny dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Stosowany na włosy, stanowi naturalną odżywkę i sprytnie zapobiega ich elektryzowaniu.
Mini Bounty (9 czekoladek)
Składniki:
Masa czekoladowa:
4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
40 g kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli himalajskiej
Nadzienie:
4 łyżki mleka kokosowego (w składzie tylko woda i ekstrakt z kokosa)
40 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
W rondelku umieść: 1/2 oleju kokosowego, 1/2 kakao, 1/2 cynamonu. Podgrzej i połącz składniki mieszając około 4 minut. Będzie to spód czekoladki. Masę czekoladową rozlej do małych silikonowych foremek, po czym wstaw na 30 min do lodówki. Następnie w osobnym naczyniu przygotuj nadzienie. Podgrzej mleko, dodaj wiórki kokosowe oraz ekstrakt i gotuj około 4 minut na wolnym ogniu nadal mieszając. Po ostygnięciu nadzienia odstaw je do lodówki w celu stężenia. Po schłodzeniu masy i nadzienia układamy nadzienie, wykładając je łyżeczką na czekoladkę. Przygotowujemy drugą część porcji masy w taki sam sposób jak na początku, a kiedy ostygnie, wylewamy ją na górę, przykrywając kokosowe nadzienie każdej czekoladki. Odstawiamy przygotowane czekoladki na 30 min do lodówki, aby stężały.
Zupa Tom Kha
Składniki:
10 obranych krewetek tygrysich
1/2 średniej cukinii pokrojonej w plastry
100 g kiełków stir fry
1/2 cebuli czosnkowej pokrojonej w piórka
2 ząbki czosnku
1 limonka (sok)
200 ml mleczka kokosowego (w składzie tylko ekstrakt z kokosa i woda)
2 łyżeczki pasty Tom Kha
1 łyżeczka oleju kokosowego
pieprz i sól do smaku.
Wykonanie:
Rozmroź krewetki. Zeszklij na oleju kokosowym w woku siekany czosnek i cebulę, dodaj cukinię i lekko duś. Dodaj krewetki i duś jeszcze kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni podgrzej mleczko kokosowe i dodaj pastę Tom Kha i sok z limonki, mieszając do połączenia się składników. Dodaj mleczko do woka i gotuj wszystko kilka minut. Kiełki upraż na suchej patelni, podaj z zupą.
Pasta do zębów
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki sody oczyszczonej/węgla aktywnego
1/2 łyżki olejku miętowego/eukaliptusowego/oleju cynamonowego lub dowolnego olejku eterycznego do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Umieść składniki w słoiczku, połącz do uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj, aby nie maczać szczoteczki w słoiczku, tylko nakładać ją na szczoteczkę np. łyżeczką.
Autor: Wiktoria Kłos