Jojoba jako kosmetyk – czyli o tym, jak wosk nazwano olejem

magazynkobiet.pl - olejek jojoba - Jojoba jako kosmetyk – czyli o tym, jak wosk nazwano olejem

Olej jojoba jest kosmetycznym fenomenem. Jedyny taki produkt, bogaty w cenne estry kwasu palmitynowego, fitosterole, witaminę F (niezbędne, egzogenne kwasy tłuszczowe) oraz unikatowy, doskonały dla naszej skóry skwalen. Nietypowa jest już sama jego nazwa, ponieważ jojoba nazywany jest olejkiem, a tymczasem kategoryzowany jest jako… wosk.

  • Skąd ta dwoistość przy określaniu olejku jojoba?
  • Jakie właściwości ma wosk o podwójnej naturze?
  • Czy olejek jojoba sprawdzi się jako kosmetyk?

Olejek jojoba – jeszcze wosk, czy już olej?

Nie da się ukryć, że olej jojoba ma formę płynną. Zaliczany jest jednak do wosków, ponieważ jego właściwości chemiczne bezpośrednio na to wskazują. Olej jojoba jest bowiem bezzapachowy, bardzo wytrzymały na wysokie temperatury, nie jełczeje i – odpowiednio przechowywany – ma nieograniczoną datę ważności. W przeciwieństwie do innych olejków jojoba nie zawiera wielu trójglicerydów: składa się z alkoholi oraz nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej jojoba – skład

Jest genialny w pielęgnacji włosów i skóry, ponieważ głównym jego składnikiem jest skwalen – substancja zbliżona do ludzkiego sebum,. Z tego względu jojoba dopasowuje się do skóry i jej charakteru – reguluje poziom sebum, powstrzymuje przetłuszczanie się włosów i łojotok, dba o cerę trądzikową, mieszaną i tłustą, a jednocześnie doskonale nawilża i chroni skórę suchą. Olej jojoba zawiera też mnóstwo witaminy A, która dodatkowo wspomaga naturalne funkcjonowanie skóry, oraz witaminę E, o właściwościach regenerujących i spowalniających proces starzenia.

Olej jojoba – właściwości kosmetyczne

– doskonale nawilża, ochrania włosy i skórę

– reguluje poziom sebum

– hamuje powstawanie zmarszczek

– leczy trądzik

– regeneruje każdy rodzaj skóry i włosy

– wygładza, dodaje elastyczności i sprężystości włosom i skórze

– pomaga zwalczyć łupież i łojotok

Olej jojoba – jak poprawnie wymówić nazwę?

Jak prawidłowo przeczytać jojoba?

Nazwę olejku jojoba powinno wymawiać się jako żożoba albo chochoba.

Na koniec jeszcze jedna, cenna właściwość płynnego wosku: olej jojoba odchudza! Spożywanie oleju jojoba nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii, a ponadto hamuje on apetyt i świetnie znosi wysokie temperatury. Olej jojoba jest zatem nie tylko doskonałym dermatologiem, ale również wytrawnym kucharzem.

Jojoba jako kosmetyk – czyli o tym, jak wosk nazwano olejem
Rate this post

Polacane:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *