Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Krótki poradnik dla początkujących

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? W poniższym poradniku podpowiemy ci, w jaki sposób używać kawiarki, dzięki czemu przygotujesz przepyszną kawę w swoim domowym zaciszu!

Parzenie kawy w kawiarce – jak zaparzyć idealną kawę?

Kawiarka to jeden z ulubionych przyrządów wielu kawoszy na całym świecie, który parzy napar pod ciśnieniem – dzięki temu jest on niezwykle aromatyczny i intensywny w smaku. Chociaż możne wydawać się, że kawiarek mogą używać wyłącznie posiadacze kuchni gazowych, obecnie mogą zaopatrzyć się w nie również osoby posiadające kuchenkę indukcyjną, wybierając kawiarki indukcyjne. Konstrukcja kawiarki składa się z trzech elementów: zbiornika na wodę, posiadającego zaworek bezpieczeństwa, zbiornika górnego na napar oraz sitka na kawę. Parząc kawę w kawiarce należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, które mają znaczący wpływ na jakość zaparzonego w niej napoju. 

Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę, aby ziarno było świeżo palone, co zagwarantuje wyjątkowo intensywny smak zaparzonej kawy. Zdecydowanie dobrym pomysłem będzie zakup młynka do kawy, w którym szybko można zmielić ulubione ziarna. Dostępne w sklepach młynki do kawy tworzą zgraną parę z kawiarką, umożliwiając bezproblemowe zmielenie kawy. Najlepszym wyborem będzie młynek elektryczny, który w przeciwieństwie do tradycyjnych młynków ręcznych, obecnie już częściej pełniących bardziej funkcję ozdobną, nie wymaga żadnego wysiłku. Decydując się na zrobienie naparu w kawiarce pamiętaj, aby użyć do tego drobno zmielonej kawy.

Jaką ilość kawy trzeba zmielić? Jest to zależne od rozmiaru posiadanej kawiarki oraz intensywności naparu, jaki pragniesz uzyskać. W tym celu należy wyliczyć gramaturę kawy adekwatną do ilości filiżanek, dla ilu przeznaczony jest posiadany przez ciebie przyrząd do parzenia kawy. Pamiętaj jednak, że wynikiem zbyt małej ilości zmielonej kawy w sitku będzie wodnisty napar – kawa będzie niedoparzona, przez co wyjdzie po prostu niesmaczna. 

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Proces parzenia w kilku krokach

Jak zaparzyć idealny napar, przy pomocy kawiarki do kawy? Na początku zacznij od zmielenia odpowiedniej ilości ziaren kawy pamiętając, by po zmieleniu przypominały one drobny cukier. Następnie, do dolnej części kawiarki wlej odpowiednią ilość gorącej wody, uważając, by jej poziom nie przekroczył zaworku bezpieczeństwa, regulującego ciśnienie wewnątrz przyrządu. Woda zdecydowanie powinna być jak najczystsza – do zaparzenia kawy można użyć zarówno wody mineralnej, źródlanej, jak i przefiltrowanej wody z kranu. Pamiętaj tylko, w wlewać wyłącznie gorącą wodę.

W następnym kroku, zmieloną kawę wsyp do sitka wyłącznie lekko je ostukując – można ją delikatnie wygładzić, jednak na pewno nie należy ubijać zawartości. Sitko, w którym znajduje się zmielone ziarno, umieść w dolnym zbiorniczku kawiarki i przetrzyj ranty, co zapobiegnie uszkodzeniu uszczelki. Przykręć górną część urządzenia uważając przy tym, by nie oparzyć się o spodnią część dzbanka z gorącą wodą. Postaw kawiarkę na kuchence, zdejmując uprzednio pokrywkę, co ułatwi ci kontrolowanie całego procesu parzenia. 

Po kilku minutach napar powoli zacznie przelewać się do górnego zbiornika – właśnie trwa proces przygotowania kawy. Kiedy kawa zacznie wypływać z górnej części urządzenia lub gdy słychać charakterystyczne bulgotanie, należy bezzwłocznie zdjąć ją z palnika lub płyty grzewczej. Teraz możesz cieszyć się świeżo zaparzoną i aromatyczną kawą! Wiesz już, jak zaparzyć kawę w kawiarce – nie zapominaj jednak o utrzymaniu kawiarki w czystości. Zbyt duża ilość osadu może wpłynąć na późniejsze użytkowanie przyrządu. Odpowiednio czyszczona kawiarka posłuży ci przez wiele lat, a smak naparu zawsze będzie tak samo doskonały.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *