Jak prawidłowo pić i podawać espresso? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

palarniakawywwarszawie4 wp

Mimo niewielkiej objętości espresso jest jedną z najmocniejszych kaw. To napój, który ma za sobą bogatą historię i cieszy się wielką popularnością na całym świecie. Niektórzy kawosze są zdania, że prawidłowe przyrządzenie i picie espresso to sztuka. Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee wyjaśnia, jak serwować espresso i pić ją w poprawny sposób.

Palarnia kawy w Warszawie wyjaśnia, jak zaparzyć espresso

Kluczową kwestią jest wybór odpowiedniej kawy ziarnistej. Dzięki wysokiej jakości ziarnom można delektować się dobrym espresso. Postaw na ziarna kawy pochodzące z renomowanej plantacji, które zapewniają odpowiednie warunki do wzrostu kawowców. Powinny być odpowiednio, świeżo palone, gdyż dzięki temu nabierają intensywnego aromatu i smaku. Do przyrządzania espresso używa się zwykle mieszanki Arabiki i Robusty. Niezwykle ważne jest drobne zmielenie ziaren. Idealna kawa mielona na espresso powinna przypominać proszek drobniejszy niż cukier puder. Pamiętaj, że zbyt drobno zmielona może być gorzka w smaku, natomiast zbyt grubo zmielona sprawi, że espresso będzie wodniste i słabe.

Dobrym sposobem może być mielenie ziaren tuż przed parzeniem. Dzięki temu zapewnić można maksymalną świeżość i aromat espresso. Na jedną kawę zwykle używa się od 7 do 9 g kawy. Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee wyjaśnia, że zmieloną kawę należy ubić za pomocą specjalnego narzędzia (portafiltr w ekspresie kolbowym). Należy to zrobić równomiernie i z odpowiednią siłą. Portafiltr należy następnie umieścić w ekspresie do kawy i włączyć parzenie. Woda o temperaturze ok. 90-96 st. C pod ciśnieniem przechodzić będzie przez kawę przez ok. 30 sekund. Prawidłowo zaparzone espresso musi mieć ok. 25-30 ml.

Jak serwować i pić espresso? Ważne wskazówki

Espresso powinno się podawać w niewielkich, podgrzewanych filiżankach o pojemności ok. 60-90 ml. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę napoju kawowego, filiżanki powinny być wykonane np. z grubej ceramiki. Espresso należy serwować tuż po zaparzeniu, aby zachować pełny zapach i smak kawy. Jak prawidłowo pić espresso? Kultura picia tej kawy narodziła się we Włoszech. Włosi zwykle piją ją przez cały dzień – w przeciwieństwie do np. cappuccino, które pijają tylko do południa.

Z zasady espresso spożywa się bez cukru i bez mleka, aby móc cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem kawy. Espresso należy pić stosunkowo szybko, zanim straci zapach i temperaturę. Jak tłumaczy palarnia kawy w Warszawie Story Coffee, nie oznacza to, że musisz pić ją jednym haustem. Espresso delektować się można małymi łyczkami. Do kawy najczęściej podaje się szklankę wody, która służy do oczyszczenia podniebienia przed i po spożyciu kawy. Dzięki temu można lepiej poczuć jej intensywny smak.

Co jeszcze warto wiedzieć o piciu espresso?

Espresso jest nie tylko zwykłą kawą, ale również ważnym elementem kultury – zwłaszcza w Italii. Właśnie tam uważa się ją za niemal skarb narodowy. Włosi zwykle zaczynają dzień od wypicia filiżanki espresso w lokalnej kawiarni, stojąc przy barze. Espresso to znakomita okazja do spotkań z bliskimi lub sąsiadami, a także chwili odpoczynku. Warto dodać, że espresso ma właściwości poprawiające koncentrację. Może też dodać sporo energii jak każdy napój zawierający kofeinę. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nadmierne spożywanie espresso prowadzić może do problemów z m.in. bezsennością.

Espresso jest zatem nie tylko zwykłą kawą, ale prawdziwą ucztą dla zmysłów. Espresso łączy w sobie zarówno głęboki aromat i smak, jak i zakorzenioną w historii tradycję. Aby uzyskać idealne espresso, należy pamiętać o wyborze ziaren, poprawnym ich zmieleniu i zaparzeniu, a także zaserwowaniu. Warto potraktować picie espresso jako kilka minut relaksu w ciągu dnia. Wypicie kawy to tylko chwila, ale za to… jaka przyjemna! Sprawdź palarnie kawy w Warszawie Story Coffee i wybierz dla siebie najlepszą kawę do espresso!

5/5 - (5 głosów)

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *