Czy naczynia emaliowane są zdrowe?

Często słyszymy, jak ktoś poleca garnek emaliowany, czajnik emaliowany albo kubki emaliowane… ale dlaczego? Co takiego niezwykłego jest w tych naczyniach? Jakie właściwości ma emalia i czy faktycznie potrafi korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie?

Bezpieczne dla zdrowia naczynia emaliowane.

Wybierając wyposażenie kuchni, powinniśmy się kierować przede wszystkim tym, aby naczynia były bezpieczne dla naszego zdrowia. Warto postawić na zestaw garnków emaliowanych, ponieważ posiadają niesamowite prozdrowotne właściwości. Szklista powłoka emalii, jaką pokryte są garnki emaliowane nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji, dzięki temu wszystkiemu naczynia nie ingerują w smak i zapach potrawy oraz są zupełnie bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików. Chociaż nie sposób też wspomnieć o walorach naczyń emaliowanych takich jak oryginalny, atrakcyjny wygląd i wielobarwność.

Powłoka emaliowana – odporna i nieszkodliwa

Emalia jest wolna od kadmu, ołowiu i BPA, należy jednak pamiętać, aby dbać o nią i nie dopuścić do jej zdarcia, ponieważ wówczas naczynie może stracić swoje właściwości. W tym celu warto używać drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych, które nie rysują powłoki patelni czy garnka. Największym zagrożeniem dla naczyń emaliowanych jest jednak upadek. Garnki emaliowane mogą się potłuc jak szkło. Szklista powłoka jest odporna na kwasy, dzięki czemu bez przeszkód możemy przyrządzać w naczyniu z powłoką emaliowaną kwaśne potrawy, co mogłoby się źle skończyć na przykład w przypadku garnków stalowych. Dodatkowo garnek, czajnik, a nawet kubek emaliowany, bez problemu możemy podgrzewać do bardzo wysokich temperatur, te wyjątkowe naczynia sprawdzą się nawet w piekarniku. Emalia jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości, jej powłoka jest gładka i jednolita, co zapobiega rozwijaniu się wszelakich drobnoustrojów, a dzięki temu też mycie jej jest łatwe i przyjemne.

Przechowywanie potraw w naczyniach emaliowanych

Naczynia stalowe nie są rekomendowane do przechowywania żywności. Tymczasem naczynia emaliowane są w kontakcie z żywnością zupełnie obojętne, dzięki czemu przechowywanie posiłków nie będzie żadnym problemem! Gotując zupę w garnku emaliowanym, po jej ostudzeniu możemy bez najmniejszego problemu włożyć ją do lodówki.  Miski emaliowane sprawdzą się doskonale do przechowania sałatki w lodówce, jak i do podania na stół! Kubki emaliowane fantastycznie zastąpią pucharek na deser lodowy lub galaretkę, będzie to ciekawa przekąska podana w stylu retro.

Garnek emaliowany, garnki emaliowane -> https://naczynia.olkusz.pl/garnki-emaliowane

Czajnik emaliowany -> https://naczynia.olkusz.pl/czajniki-emaliowane

Kubki emaliowane, kubek emaliowany -> https://naczynia.olkusz.pl/kubki-emaliowane

Zestaw garnków emaliowanych -> https://naczynia.olkusz.pl/komplety-garnkow-emaliowane

Miski emaliowane -> https://naczynia.olkusz.pl/miski/1/default/1/f_at_191_242/1

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *