Ciasta wielkanocne – jak je udekorować?

Dłuższe i cieplejsze dni to znak, że Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami. To już odpowiednia pora na to, by zastanowić się nad wielkanocnymi wypiekami, którymi udekorujemy świąteczny koszyczek oraz stół w jadalni. Jakie są modne ciasta na święta i jak je udekorować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule!

Modne ciasta na Wielkanoc, czyli co powinno pojawić się na świątecznym stole…

Wielkanoc, jak wszystkie inne święta, ma bogate tradycje kulinarne. I mówimy tu nie tylko o chlebie, wędzonych szynkach i kiełbasie, jajku, barszczu i żurku… Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć konkretnych ciast i słodkości. Co składa się na taki podstawowy zestaw?

Oczywiście, przede wszystkim mazurek. Gdybyśmy mieli wskazać tradycyjne, modne ciasta, które trzeba zrobić na Wielkanoc, prawdopodobnie większość z nas w pierwszej kolejności wskazałaby właśnie na mazurek. To niskie i słodkie kruche ciasto przekładane jest bakaliami oraz pokrywane masą, która, w zależności od naszych preferencji, może być orzechowa, kajmakowa czy migdałowa. Wiele osób na wierzch kładzie także marmoladę lub dżem.

Niezbędna będzie również babka! Tutaj niewątpliwie króluje babka cytrynowa, pomarańczowa lub po prostu czekoladowa. Tradycyjnie z wierzchu pokrywa się ją cukrem pudrem lub gorzką masą czekoladową. Na Wielkanoc powinniśmy przygotować także sernik – w zależności od preferencji własnych i bliskich, z rodzynkami lub bez. U góry pokrywamy go – a jakże! – polewą czekoladową, cukrem pudrem lub masą kajmakową.

Jak ozdobić ciasto mazurek lub babkę wielkanocną?

Polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder to podstawa, ale nie oznacza to, że musimy się do nich ograniczać. Do udekorowania wielkanocnych ciast możemy użyć także innych produktów spożywczych. Jak ozdobić ciasto mazurek, babkę wielkanocną lub inne słodkości?

Jeśli w kuchni cenisz sobie oryginalność, postaw na czekoladowe pastylki, które można kupić w sklepach internetowych z produktami cukierniczymi, takich jak sugar-craft.pl. Takie czekoladowe pastylki w różnych wariantach – mleczne, ciemne lub białe – można poukładać we wzory, które dodadzą ciastom jeszcze większego uroku.

Jak dekorować ciasta w oryginalny sposób?

To jednak nie wszystko! Wielkanoc to doskonały pretekst do tego, by spróbować swoich sił w cieszącym się coraz większą popularnością cukiernictwie artystycznym, którego podstawą są masy cukrowe do ciast. W internetowych sklepach cukierniczych można znaleźć masy cukrowe w różnych kolorach – zielonych, czerwonych, białych czy niebieskich, które umożliwiają stworzenie bardzo oryginalnych, wielkanocnych motywów na wierzchy mazurka czy sernika.

Chociaż tworzenie dekoracji z masy cukrowej nie jest tak trudne, jak pozornie mogłoby się wydawać, stawiając pierwsze kroki w cukiernictwie artystycznym, należy się zaopatrzyć w specjalne akcesoria cukiernicze. Jednak spokojnie! Ich znalezienie nie jest trudne. Znajdziesz je na przykład we wspomnianym wyżej sklepie cukierniczym Sugar-Craft!

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *