Przygotowanie większej imprezy okolicznościowej to z pewnością niemałe wyzwanie. Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z weselem, urodzinami czy chrzcinami – zawsze ilość rzeczy koniecznych do uwzględnienia jest wysoka i niekiedy trudno wszystko ze sobą połączyć. Jednym z trudniejszych dla organizatora tematów jest catering. Oczywiste jest, że w przypadku większej imprezy należy o taki zadbać po to, by móc w jej czasie spędzić miło czas ze wszystkimi gośćmi.
Istnieje wiele firm cateringowych, które zadbają o fachową obsługę i porządek podczas większych uroczystości. Czy istnieją natomiast sposoby na uatrakcyjnienie standardowej oferty cateringowej? O tym opowiemy w poniższym wpisie.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu?
W większości przypadków, catering jest zapewniony przez restaurację bądź dom weselny, w którym ma odbywać się uroczystość. Często jednak zdarza się, iż imprezy są zaplanowane w miejscach bez oferty cateringowej, co wymaga konieczności skorzystania z usług firmy zewnętrznej. W obu przypadkach dozwolone jest korzystanie z różnych cateringów na jednej imprezie. Oznacza to, iż zewnętrzne firmy zajmują się organizacją stołów tematycznych, co może zrobić na gościach niemałe wrażenie i w pełni im podpasuje.
W przypadku korzystania z usług cateringu, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na cenę. Jest ona bowiem zależna od ilości potraw oraz ich typu. Innym cennikiem będą odznaczać się ciepłe dania rybne, mięsne oraz wegetariańskie. Dodatkowo, niezwykle ważne jest zwrócenie uwagi także na alergie pokarmowe swoich gości. Oferta dań bezglutenowych bądź niezawierających laktozy również powinna znaleźć się na wyposażeniu firmy.
Różnorodność stołów tematycznych – dlaczego opcja ta jest wykorzystywana coraz częściej?
Wprowadzenie różnorodności na weselach jest niezwykle atrakcyjne w dzisiejszych czasach. Coraz częściej można zaobserwować różnego rodzaju stoły ulokowane gdzieś na boku sali. Niektóre z nich dają możliwość skosztowania zupełnie odmiennych smaków, pochodzących z różnych zakątków świata. Przykładem może być chociażby kuchnia japońska. Okazuje się, iż sushi na wesele to bardzo często wykorzystywane rozwiązanie, pozwalające odkryć kulturę Dalekiego Wschodu. Wynajem cateringu sushi może odbywać się wraz z pokazem przygotowywania tej potrawy na miejscu, co jest dodatkową atrakcją dla wszystkich gości.
Oprócz sushi, bardzo często spotykanymi stołami są również działy słodkości czy regionalnych wyrobów wędliniarskich.
Próba dań przed zamówieniem
Większość cateringów daje możliwość próbowania dań przed finalnym złożeniem zamówienia przez klienta. To bardzo profesjonalne i świadczące o jakości usług danej firmy. Zawsze przed zdecydowaniem się na ilość i rodzaj potraw na imprezie okolicznościowej, przystępujmy do ich próbowania. Dzięki temu uda się ostatecznie stwierdzić, jakie dania będą serwowane podczas faktycznego przebiegu uroczystości.