Barmańskie mistrzostwa w domu i shaker bostoński – bez niego się nie uda

Przyjęcia z kolorowymi drinkami stają się coraz bardziej popularne, nawet jeśli do ich przyrządzania nie używamy alkoholu. Rozsmakowywanie się w fuzji aromatów i kolorów różnych owoców, ziół i przypraw może bowiem wspaniale urozmaicić spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Niezbędny będzie tu z pewnością shaker bostoński. Z nim przyrządzanie drinków i koktajli stanie się nie tylko znacznie łatwiejsze, ale również będzie wyglądało o wiele bardziej profesjonalnie.

Mieszanie składników decyduje o smaku drinka

Siłą koktajlu lub alkoholowego drinka jest to, że jego składniki są ze sobą dokładnie połączone. To właśnie dzięki temu napój staje się spójną całością, której zadaniem jest podbijać kubki smakowe uczestników przyjęcia. Jednak standardowe mieszanie z pomocą łyżki nie zawsze wystarcza. Niektóre płyny wymagają większego zaangażowania i lepszego sprzętu, by mogły poprawnie połączyć się z innymi i stworzyć koktajl, a nie przypadkową mieszankę kilku składników. Właśnie w takich sytuacjach absolutnie niezbędny jest shaker bostoński. To charakterystyczny, najczęściej sporych rozmiarów kubek, w którym zachodzi mieszanie poszczególnych składników. Jego budowa pozwala na wymieszanie ze sobą kilkuset mililitrów soków, alkoholi, wody lub innych składników tak, by powstał z tego pyszny drink lub koktajl. 

Używanie shakera wygląda bardzo profesjonalnie. Dzięki niemu możemy poczuć się jak najlepsi barmani, którzy – z dużą słusznością – traktują sporządzanie drinków i koktajli jak formę sztuki. Profesjonalny barman potrzebuje również szklanicy barmańskiej i łyżki barmańskiej, by w pełni wykorzystać potencjał barowych akcesoriów.

Shaker bostoński – drinki w odpowiedniej temperaturze

W ramach przyrządzania drinka mieszamy nie tylko jego składniki w postaci płynów, ale również dodajemy lód. Jego kruszenie nie zawsze przebiega płynnie, jednak z użyciem shakera bostońskiego jego o wiele łatwiejsze. Pomocne będą oczywiście muddlery, dzięki którym rozgniatanie poszczególnych składników drinka jest proste i o wiele mniej wymagające. Pozwoli wydobywać smak i aromat z owoców, np. limonki, czy cytryny, a także ziół, np. popularnej mięty. Lód zazwyczaj jest koniecznością, bo pozwala na dłużej zachować specyficzny smak napoju. Z pomocą shakera jego dodawanie do drinka jest dziecinnie proste. 

Jeśli zatem przyrządzanie drinków z prawdziwego zdarzenia, to najlepiej w towarzystwie profesjonalnych akcesoriów, które pomagają w poszczególnych pracach i przygotowywaniu drinków jak z barmańskich katalogów. 

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *