3 słodkie wina, których musisz spróbować na rodzinnym obiedzie

Słodkie wina mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli jesteś w tej drugiej grupie, Twoje kubki smakowe prawdopodobnie nie poznały jeszcze prawdziwego słodkiego wina, o dobrej jakości i wyraźnej, naturalnej słodyczy. Oto 3 słodkie wina, których musisz spróbować!

Słodkie wino – nie tylko do deserów

Zanim jednak przejdziemy do konkretnych propozycji, czas rozprawić się z jednym z najpopularniejszych mitów na temat win słodkich. Nie jest prawdą, że pasują tylko do deserów! Koneserzy tego typu trunków wiedzą, że dobre słodkie wino świetnie komponuje się zarówno z deserami, jak i lekkimi daniami mięsnymi oraz kuchnią orientalną. Zaskoczenie? Jeśli nie lubisz słodkich przekąsek, wcale nie oznacza to, że nie możesz spróbować słodkiego wina. Sprawdzi się również do dań głównych lub jako aperitif.

Skoro to wyjaśnienie mamy już za sobą, czas na kącik poleceń. Wybierając wino, warto skorzystać z oferty internetowej najlepszych sklepów z winami (słodkie wina znajdziemy np. na www.rafa-wino.pl/34-wina-slodkie). Co warto wrzucić do wirtualnego koszyka?

3 SŁODKIE WINA, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

Popularność węgierskich win da się zauważyć również w przypadku win słodkich. Jeśli jednak wybieramy węgierskie wino słodkie, sięgnijmy po coś nieoczywistego. Oto 3 propozycje, których trzeba spróbować podczas rodzinnego obiadu.

1 / Hollokoi – Tokaj Muskotaly Aszu 5 Puttonyos 2002

Tokaji Muskotalyos Aszu z rodzinnej winnicy Hollokoi to trunek nietypowy pod każdym względem. Jest to białe słodkie wino węgierskie z Tokaju, które powstaje na bazie zebranych ręcznie winogron zbotrytyzowanych, czyli… zaatakowanych przez szlachetną pleśń Botrytis cinerea. Zalewa się je żółtym muskatem, aby wydobyć z nich cały smak. Uzyskuje się w ten sposób wino o bogatym aromacie, delikatniejszym i bardziej owocowo-kwiatowym smaku niż klasyczne Aszú – naturalnie słodkie, ale nieco bardziej pikantne. Kieliszek Hollokoi Tokaj Muskotaly Aszu świetnie dopełni obiad składający się np. z mocno doprawionych dań warzywnych lub pasztetów.

2 / Petreny – December Late Harvest Superior 2016

To słodkie wino zachwyca od pierwszego skosztowania. To jedno z najbogatszych win deserowych, którego połączenie świeżości z wyraźną słodyczą oczaruje każdego. Smak miodu przeplata się tu z orzechowymi nutami. December to białe słodkie wino węgierskie z rejonu Eger. Charakterystyczne dla niego jest, że powstaje z winogron odmiany harslevelu, które zbierane są dość późno, a następnie długo dojrzewają. W ten sposób wydobywa się z nich smak, który perfekcyjnie komponuje się z daniami na bazie ryb oraz drobiu, którym December Late Harvest doda wykwintnego charakteru.

3 / Budahazy Fekete Kuria – Ice Wine BIO 2018

Zdecydowanie warte skosztowania jest też Budahazy Fekete Kuria, czyli… wino lodowe – jak smakuje, do czego pasuje oraz gdzie powstaje? Fakty na temat wina lodowego są takie, że powstaje z winogron, które zamarzają jeszcze na krzewie, następnie są zbierane i fermentują w niskiej temperaturze poniżej -3° C. Później przez 12 miesięcy wino dojrzewa w dębowej beczce, a kolejne pół roku leżakuje w butelkach. Taki proces sprawia, że to białe słodkie wino węgierskie z gatunku likierowych jest wyjątkowe. Pachnie świeżym sokiem winogron, a jego słodycz jest wielowymiarowa i pozbawiona goryczki. Najlepiej pasuje do deserów (serników, tiramisu lub przekąsek czekoladowych), więc będzie perfekcyjnym dodatkiem do zaserwowanego po obiedzie deseru.

Oceń ten artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *