Pomysły na karnawałowe dania, które zaskoczą Twoich gości

Urządzasz w domu karnawałowe przyjęcie? Zastanawiasz się, co zrobić, by olśnić wszystkich zaproszonych? Poza dobrą muzyką i świetnym towarzystwem, liczyć będzie się już tylko jedna rzecz: jedzenie. Oczywiście, możesz postawić na bezpieczną klasykę, serwując bigos, kanapki i ciasto z jabłkami. Ale jeśli liczysz na efekt „wow”, wyjdź ze strefy komfortu i wyczaruj coś bardziej inspirującego.

Myślisz, że nie masz talentu kulinarnego? A może masz niewiele czasu, by przygotować się do imprezy? Wbrew pozorom, to wcale nie są przeszkody nie do przeskoczenia. Wcale nie musisz zamawiać cateringu. Wystarczy godzina lub dwie w kuchni, by powstały prawdziwe cuda – takie, które na długo pozostaną w pamięci Twoich gości.

Kanapki inne niż wszystkie

Jeśli już kanapki, to na bogato i kolorowo. Może takie z wielobarwnymi pastami? Każdą z nich: zieloną, pomarańczową i żółtą przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy Ci dobrej jakości chleb, pokrojony na kromki, blender i kilka składników. Zielona może powstać z ugotowanego mrożonego bobu, który rozgnieciesz z odrobiną oliwy, tymianku, soli i pieprzu. Pomarańczową stworzysz, blendując ugotowaną marchewkę mini z uprażonym słonecznikiem. Żółta zaś powstanie z… grochówki. Gotuj ją tak, jak robisz to zazwyczaj, ale tak, by odparowało z niej więcej wody, a groch się rozgotował. Po wystudzeniu, powstanie z niej pasta. Teraz wystarczy rozsmarować i podawać.

Chcesz poczęstować gości czymś jeszcze bardziej niecodziennym? Polecamy więc minikanapki na pumperniklu. Do ich przygotowania potrzebować będziesz buraczków – na przykład w wersji mrożonego puree, które po zagotowaniu lub podsmażeniu połączysz z kozim serem oraz roztartym czosnkiem. Powstałą w ten sposób pastę dopraw solą i pieprzem do smaku i ułóż na ciemnym chlebie. Ale to nie koniec! Na jej wierzch możesz położyć kawałek śledziowego fileta w oleju i oprószyć całość siekaną drobno cebulką i koperkiem – palce lizać!

Przekąski na ciepło

Co powiesz na śródziemnomorskie smaki: paprykę faszerowaną? Potrzebnych Ci będzie kilka przekrojonych na pół i dokładnie oczyszczonych wewnątrz papryk czerwonych. Gdy zaś chodzi o nadzienie, możesz połączyć ugotowany na bulionie kuskus z pokrojonymi w kostkę pomidorami, mozzarellą, cebulą, czosnkiem i fasolką szparagową. Potem wystarczy całość zapiec i podawać, na przykład w towarzystwie mixu sałat.

Coś bardziej wykwintnego? To może francuski quiche ze szpinakiem? Zagnieć kruche słone ciasto lub – by przyspieszyć sprawę – wykorzystaj gotowe ciasto francuskie. Wyłóż je na formę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Szpinak zaś wystarczy usmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny czosnku i gałki muszkatołowej i ułożyć na cieście, przykrywając go plastrami sera feta. Tak przygotowany farsz zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną kremówką i zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Co najważniejsze – tartę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Więcej prostych i smacznych przepisów takich jak te znajdziesz na stronie: 
http://www.hortex.pl/przepisy/sniadania-przekaski-salatki. Sprawdź je i znajdź inspirację dla siebie!

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *