Pij herbatę na zdrowie

Pita w domu, w pracy, w kawiarni i na randce. Z przyjaciółmi i w samotności. Bez cukru i z prądem. Gorąca i mrożona. W porcelanowej filiżance i termokubku. Herbata – bo o niej mowa – stała się nieodłączną częścią naszego życia i zajmuje zaszczytne drugie miejsce na świecie pod względem spożywanych przez nas napojów. Wyprzedza ją jedynie woda.

Herbatę pije się na całym świecie, ale nie wszędzie tak samo. Mieszkańcy różnych szerokości geograficznych preferują różne sposoby przygotowywania i picia herbaty. W niektórych krajach jej spożywanie jest celebrowane, w innych to codzienność. W zależności od miejsc i kultury sposoby parzenia i podawania herbaty bywają bardzo różne.

Co kraj to obyczaj

W Japonii parzenie herbaty to swoisty ceremoniał, a picie tego napoju nazywane jest Drogą Herbaty. Nazwa wywodzi się z filozofii buddyjskiej i oznacza drogę prowadzącą do doskonałości. W Tybecie herbata uchodzi nie tyle za napój co za pożywienie. Tybetańczycy używają najczęściej herbaty prasowanej w postaci cegiełek. Do herbacianego naparu dodają 100 -150 gram stopionego masła z mleka jajka i doprawiają do smaku solą. Następnie wszystkie składniki naparu ubija się aż do uzyskania jednolitej konsystencji – w ten sposób powstaje napój zwany czasuma. W Rosji herbata jest jednym z najważniejszych napojów. Traktowana jest tam jako napar, który ma moc rozgrzewającą o pobudzającą. Dlatego Rosjanie częściej sięgają po herbaty liściaste niż te pakowne w torebki. Słodzą ją nie tylko cukrem, ale także owocami. Popularne jest także podawanie herbaty z marmoladą – truskawkową lub malinową. W Wielkiej Brytanii pija się głównie herbaty wschodnioindyjskie o mocnym aromacie, dodając do nich mleko lub śmietankę.

Parzenie ma znaczenie

Niektórzy mają zwyczaj żartować, że jedyne co potrafią, to ugotować wodę na herbatę. Jak się okazuje – to i tak wiele! Tylko bowiem właściwie zagotowana woda wpływa na smak herbaty. Istotnym jest by nie przegotować wody (trzecie stadium wrzenia) ponieważ wówczas pozbawiamy herbaty aromatu. Czas parzenia zależy od kilku czynników takich miękkość wody, jakość suszu oraz rozdrobnienia. Nie bez znaczenia ma tutaj także rodzaj ro herbat, a tych jest tak samo wiele jak sposobów ich parzenia. Oto kilka najzdrowszych z nich.

Czerwona herbata – zabójca tłuszczu

Wśród czerwonych herbat na szczególną uwagę zasługuje Pu –Erh, która powstaje w wyniku powolnej fermentacji. Herbata ta nazywana jest „zabójcą tłuszczu”. Reguluje przemianę materii, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, poprawia pamięć i koncentrację oraz przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Czerwona herbata Pu- Erh prasowana w kostkach. vitamarket.pl. Cena 15.50 – 125 gram.

Aksamitny pocałunek – z dodatkiem żurawiny, porzeczki i maliny. Kraina herbaty. pl Cena 24,77 zł – 100 gram.

Zielona herbata – naturalny energetyk

Ciesząca się niesłabnącą popularnością ze względu na dużą zawartość antyoksydantów oraz właściwości antybakteryjnych. Mówi się dużo o jej zbawiennym działaniu na bóle głowy, zaburzenia trawienne oraz problemy ze wzrokiem. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w minerały i mikroelementy, takie jak żelazo, cynk, potas czy wapń, a także w witaminy A, B, B2, B6, C, E, K, PP. Zawarty w niej fluor wzmacnia kości i zapobiega próchnicy zębów. Herbatę zieloną zaparza się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie, który działa pobudzająco. Drugie napar posiada intensywniejszy aromat, jest smaczniejszy i działa relaksująco na nasz organizm. Dobrze zaparzona potrafi postawić na nogi lepiej niż filiżanka porannej kawy.

Zielona liściasta herbata z kawałkami marakuji. Smakiturcji.pl. Cena 28,00 zł -100 gram.

Aloe Vera -Herbata zielona Ceylon z dodatkiem czystka, aloesu i płatków róży. Czasnahernate.net. Cena 19,90 zł. -100 gram.

Biała herbata – eliksir młodości

Biała herbata to najdroższy i najrzadziej spotykany gatunek herbaty, wytwarzany głównie w Chinach. Biała herbata daje nie mniejszego kopa na pobudzenie niż kawa. Wysoka zawartość kofeiny w białej herbacie pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne dlatego zaleca się picie jej osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi. Jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12 szklanek soku pomarańczowego. Stąd często nazywana jest „eliksirem młodości”.

Long Zhu White – wybitna biała herbata. Czasnahernate.net. Cena 79,00 zł -100 gram.

Yin Zhen Srebrna Igła – wysokiej jakości biała herbata. Cozaherbata.pl. Cena – 45,49 zł – 50 gram.

Czystek – niezłe ziółko

Herbata z czystka jest znana od wieków. Wspaniale smakuje z dodatkiem miodu lub soku z cytryny. Polecana jest szczególnie palaczom ponieważ usuwa toksyczne metale ciężkie z organizmu. Czystek działa również wybielająco na zęby, a to dlatego że posiada ogromne działanie na bakteryjny biofilm, który po prostu rozpuszcza. Czystek wspiera także układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Wspiera walkę z trądzikiem, łupieżem czy opryszczką. Jednak by herbatka z czystka przynosiła efekty, należy pić ją codziennie, a nie tylko od czasu do czasu. A dodać należy, iż czystek czystek posiada znacznie lepsze właściwości od zielonej herbaty, dlatego warto pić herbatę z tego zioła.

Ziele czystka. Krainahernaty.pl Cena – 9.97 zł. -100 gram.

Herbata ziołowa z czystka. Sklep-naturalna-medycyna.com.pl. Cena – 15,00 zł. -100 gram.

Oceń ten artykuł

Polecane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *